Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Transparentnost

Na aplikaciji Otvoreni proračun dostupni proračunski podaci svih županija

kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
Programi u koje županije najviše ulažu tiču se financiranja prijevoza učenika, kapitalna ulaganja u školske objekte, nabava opreme, kreditiranje i stipendiranje studenata, ali i sudjelovanje u projektima Europske unije

Proračuni svih županija za 2018. godinu od prošlog su tjedna dostupni na aplikaciji Otvoreni proračun. Prema proračunskim podacima dostupnim putem aplikacije Otvoreni proračun, županije za obrazovanje u prosjeku izdvajaju 19 posto proračuna. Među županijama koje po glavi stanovnika izdvajaju najviše za obrazovanje ističu se Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Virovitičko-podravska županija. 

Hrvatska zajednica županija od 10. do 12. travnja Sedmi susret hrvatskih i poljskih regija u Poreču

Na važnost ulaganja u mlađe generacije i njihovo obrazovanje, ali i na modernizaciju sustava obrazovanja osvrnuo se međimurski župan Matija Posavec. Naime, i Međimurska županija se uključila u eksperimentalni program 'Škola za život' u kojem će sudjelovati 60 škola na razini Republike Hrvatske, a Međimurska će županija činiti 10% novog programa s aktivnom prijavom i sudjelovanjem 4 osnovne i 2 srednje škole.

- U tom programu sudjeluju učenice i učenici, ali i njihovi profesori, s kojima se radi na način da ostanu motivirani, da im se osigura korisnije i suvislije obrazovanje koje će ih osposobiti za svijet rada i spremiti za život. To podrazumijeva i dodatno opremanje škola, besplatni internet, učenicima osigurava tablete, dakle sve u svemu stvaranje škola za 21. stoljeće, jednog potpuno novog sustava obrazovanja, uz ulaganja u kadrove kao i u trenutno stanje škola kao institucija - objasnio je međimurski župan, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija.

Programi u koje županije najviše ulažu tiču se financiranja prijevoza učenika, kapitalna ulaganja u školske objekte, nabava opreme, kreditiranje i stipendiranje studenata, ali i sudjelovanje u projektima Europske unije. No, svaka županija se ističe različitim ulaganjima u obrazovanje iznad zakonskog standarda. Na primjer, Varaždinska je županija prva po ulaganjima u Centre izvrsnosti kao oblik dodatne nastave za nadarene učenike iz matematike, fizike, informatike i poduzetništva. Osječko-baranjska županija je svim osnovnoškolcima osigurala besplatne obroke, a namirnice kod pripreme tih obroka su od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva sa područja županije. Šibensko-kninska županija želi dati značajan doprinos obrazovanju odraslih kao jednako važnom i u isto vrijeme specifičnom dijelu cjelokupnog obrazovnog sustava utemeljenog na načelima cjeloživotnog učenja pa će nastaviti ulagati u ustanove za obrazovanje odraslih. 

Putem aplikacije Otvoreni proračun županije žele građanima na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica, s namjerom informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava.

Savjetovanje u Hrvatskoj zajednici županija prestižna titula Prva Županija – prijatelj djece trebala bi biti proglašena u svibnju