Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
edukativne ploče

Na Dravi samo četiri para malih čigri: 'Molimo da ih ne ometate, ugrožene su'

Mala čigra
Foto: Goran Šafarek/Drava life
Edukativne ploče o maloj čigri - ambasadoru žive Drave postavili su partneri u projektu DRAVA LIFE, među kojima je i WWF

Na šest lokacija duž rijeke Drave u Hrvatskoj postavljene su edukativne ploče o maloj čigri, na kojima su najvažnije informacije o toj ptici - njenoj važnosti, zaštiti i ugroženosti jer, prema lanjskim podatcima, na Dravi  obitava samo četiri para malih čigri, priopćila je u utorak svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature). 

Edukativne ploče o maloj čigri - ambasadoru žive Drave postavili su partneri u projektu DRAVA LIFE, među kojima je i WWF.

U WWF-u ističu da prema prošlogodišnjim podacima, na Dravi obitava samo četiri para malih čigri. Pored infrastrukture, opstanak male čigre ugrožava i ljudsko ometanje posljednjih gnjezdilišta na šljunčanim i pješčanim sprudovima.

"Ova ptica, slična galebovima svojim izgledom, savršeno je prilagođena životu na rijekama i lovu na ribe. Karakteristična je po svojem žutom kljunu i nogama. Gnijezdo radi na šljunku, a jaja se izgledom i oblikom uklapaju među kamenčiće te ih je iznimno teško uočiti. Kako bi lokalno stanovništvo, ali i turiste, kajakaše i sve ostale koji svoje slobodno vrijeme vole provoditi na Dravi, upozorili na ove ptice, danas smo na šest lokacija uz rijeku postavili info ploče na kojima se mogu naći najvažnije informacije o maloj čigri, njenoj važnosti, zaštiti i ugroženosti. No najvažnije od svega, molimo ih da ne ometaju ptice i ne hodaju po sprudovima tokom gniježđenja i podizanja mladih", istaknula je u priopćenju Branka Španiček iz WWF Adria.

 Dodaje kako je riječ o samo jednoj u nizu aktivnosti DRAVA LIFE projekta usmjerenog na obnovu ekosustava rijeke Drave pa tako i staništa njenih stanovnika. Važnost zaštite male čigre prepoznali su i ribiči i kajakaši te su pružili potporu u provedbi ove aktivnosti kroz obavještavanje svojih članova.

 "Uz očuvanje posljednjih gnijezdećih parova male čigre potrebno je i obnoviti dinamiku rijeke i dopustiti Dravi da stvara nove šljunčane i pješčane sprudove. Upravo je to glavni cilj projekta DRAVA LIFE", rekla je Španiček.

U WWF-u objašnjavaju da su prirodna staništa kao što su šljunčani i pješčani sprudovi, kakve možemo naći na slobodnom toku Drave, dom nekih veoma zanimljivih, ali i iznimno rijetkih vrsta ptica, kao što je mala čigra. Ova staništa, a time i vrste koje ovise o njima, ugrožena su izgradnjom hidroelektrana, regulacijom rijeke te vađenjem šljunka i pijeska.

Zbog toga je jedan od glavnih ciljeva projekta DRAVA LIFE kroz radove obnove poboljšati dinamiku rijeke, kako bi se počeli stvarati novi šljunčani i pješčani sprudovi te samim time i nova staništa.

U WWF-u ističu kako je tek nekoliko europskih rijeka prikladno za stanište male čigre. To su primjerice Loire u Francuskoj, Visla u Poljskoj, Po u Italiji te Sava i Drava u Hrvatskoj.

Partneri u projektu DRAVA LIFE pripremili su i publikaciju o maloj čigri, gdje se može saznati više o toj iznimnoj ptici. Publikacija je dostupna na internetskoj stranici DRAVA LIFE projekta.