Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Investicija uz rijeku Bednju u Ludbregu

Na mjestu na kojem je 1919. radio mlin gradit će se mala hidroelektrana

Rijeka Bednja
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Iza projekta stoji investitor Ivan Svržnjak koji je u pripremu dokumentacije uložio oko 100.000 eura, a pripreme su trajale dvije godine

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike poslalo je studiju o utjecaju na okoliš za zahvat "Mala hidroelektrana Zelena na rijeci Bednji" na javnu raspravu koja će se sutra, u petak, održati u ludbreškom Centru za kulturu i informiranje Dragutin Novak. Iza tog projekta stoji investitor Ivan Svržnjak, koji je 2014. godine u Varaždinu osnovao tvrtku MHE Zelena. Plan mu je, kako kaže, revitalizirati tvorničko postojenje za proizvodnju električne enegije za potrebe mlina, koje je na toj lokaciji, prema povijesnim zapisima, postojala od 1919. godine. Mlin od 80-ih godina više ne radi, a nikad više ni neće, no zato će se tu ponovno proizvoditi struja. Voda se za potrebe stare strojarnice dovodila iz Bednje preko derivacijskog kanala dugog 1530 metara.

- Šteta je ne iskorititi potencijal rijeke Bednje uz maksimalno zaštitu okoliša. Proizvedenu električnu energiju prodavat ću HEP-u ili nekom drugom distributeru - ističe Svržnjak, koji je u pripremu hrpe dokumentacije uložio oko 100.000 eura. Pripreme su trajale dvije godine.

Pomoć u obrani od poplava

Prednost lokacije je to što se nalazi u industrijskoj zoni, a ne negdje dalje, pa će električna energija brže i bez većih gubitaka dolaziti do potrošača. Projekt obuhvaća povećenje vodozahvata na ulazu u gornji derivacijski kanal, proširenje profila derivacijskih kanala te izgradnju strojarnice i biološke staze za ribe i druge životinje. U Bednji i njezinim pritocima obitava 15 vrsta riba, do kojih su dvije strogo zaštićene - dunavska poaklara i zlatni vijun, a tu je i autohtona vrsta bezribica. Pet vrsta riba se zbog razmnožavanja seli u gornje tokove, pa im treba omogućiti prelazak.

Na novom postrojenju ugradit će se turbina snage oko 310 kW, s protokom vode od oko 8,3 prostorna metra u sekundi. Kanal je većim dijelom zamuljen, a branu kod Kućana Ludbreškog za regulaciju razina vode koristi državna tvrtka Hrvatske vode, s kojom će, napominje, sklopiti ugovor o koncesiji. Svežnjak tvrdi da će njegova investicija pomoći u obrani od poplava