Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Projekt "Med dvemi vodami" vrijedan 12,1 milijuna kuna

Na poučnoj stazi "Sveromartinska Mura", dugoj pet kilometara, bit će i šumske učionice

Foto: Međimurska županija
Ključna riječ svjetskog turizma je bioraznolikost i održivost, a upravo se kroz ovaj projekt to provodi u Međimurju

U "Svetomartinsku Muru", poučnu pješačku i biciklističku stazu ulaže se 1,7 milijuna kuna. Uredit će se pet kilometara staze, šumske učionice i prateći sadržaji, obnoviti drveni most i ograde, čime se povezuje područje uz lijevu obalu rijeke. Radovi bi trebali završiti u prosincu ove godine.

U obrazovanje se ulaže oko 300 milijuna kuna Osiguran prijevoz, osobni asistenti, produženi boravak, prehrana, dom...

Za opremanje 450.000 kuna

Ta je staza dio većeg projekta "Med dvemi vodami", koji sufinancira EU, a osnovni cilj je unapređenje infrastrukture za posjetitelje Regionalnog parka Mura-Drava u Međimurskoj županiji, uz jačanje svijesti o važnosti očuvanja prirodne baštine. Ukupna vrijednost projekta je 12,1 milijuna kuna, s time da 85 posto financiraju fondovi EU, a ostatak Županija. Uz stazu u Svetom Martinu na Muri, glavni dijelovi projekta su Centar za posjetitelje "Med dvemi vodami" u Križovcu i edukacijsko-interpretacijski centar "Matulov grunt" u Frkanovcu.

Ugovor za građevinske radove na uređenju "Svetomartinske Mure" vrijedan 1,2 milijuna kuna potpisali su Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri i izvođači. Potpisan je i ugovor za opremanje staze u vrijednosti 451.107 kuna. Projekt "Med dvemi vodami" traje dvije godine, a glavni nositelj projekta je Javna ustanova Međimurska priroda, čiji ravnatelj Siniša Golub kaže da se građevinski radovi već obavljaju, a tijekom listopada kreće i završno unutarnje uređenje postava. Kao cjelina s lokacijama u Križovcu, Frkanovcu i Svetom Martinu, projekt će, dodao je, konačno zaokružiti edukativni paket u kojem će svi Međimurci moći naučiti sve što treba znati o prirodi svoga zavičaja.

DIGITALNI AUTOBUS U ČAKOVCU Međimurska županija dobar primjer učinkovite javne uprave

Voditelj Turističke zajednice MŽ-a Rudi Grula ističe da je prirodna baština Međimurja izuzetno važna turistička atrakcija, pogotovo kad se zna da je prostor uz rijeku Muru prostor Međunarodnog rezervata biosfere zaštićen pri UNESCO-u.

– Ključna riječ svjetskog turizma je bioraznolikost i održivost, a upravo se kroz ovaj projekt to provodi u Međimurju – naglasio je Grula.

– Za ovaj projekt stjecali smo iskustvo proteklih 15 godina aktivno radeći na projektima financiranim iz fondova EU. Sva ta iskustva bit će nam dragocjena i za novu financijsku perspektivu EU, koja kreće od 2021., a gdje će jedno od ključnih područja intervencija biti razvoj pametnih regija, što uključuje između ostalog razvoj turističkih destinacija te zaštitu okoliša za što smo već sada postavili jako dobre temelje – kaže ravnateljica Redee Sandra Polanec Marinović.

Za Katružu Ljubitelji motocikala donirali 15.000 kn

Poduzeća iz Međimurja

Župan Matija Posavec smatra da je riječ o primjeru projekta u koji su uključeni različiti segmenti, od prirodne baštine do obrazovanja.

– Poučna staza "Svetomartinska Mura" objedinit će sve pojedinačne lokalne eko i etnoatrakcije koje posjeti više od 90 posto svih turista. Drago mi je što su svi izvođači radova poduzeća iz Međimurja – zaključio je župan Posavec.