Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija obilježila je Svjetski dan zdravlja

Smisao integrirane poljoprivrede je da koristimo sve ostale metode, a tek onda pesticide

storyeditor/2024-04-11/zz_a_fo.jpg
Foto: Zagrebačka županija ODRŽANA JE informativno-edukativna tribina "Zdravstveni rizici kojima su izloženi poljoprivrednici" na kojoj je bilo riječi o zdravstvenim rizicima za poljoprivrednike i cijelo stanovništvo županije, ali i svim opasnostima kojima su izloženi poljoprivrednici tijekom upotrebe mehanizacije
U Planu zdravstvene zaštite Zagrebačke županije prepoznati su novi prioriteti, a među njima je i štetan utjecaj pesticida, herbicida i ostalih kemikalija na zdravlje poljoprivrednika i stanovništva Županije

U prostoru Repro Eko Farme u Jastrebarskom Zagrebačka županija obilježila je Svjetski dan zdravlja pod sloganom "Moje zdravlje – moje pravo". Suradnjom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje te Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo organizirana je informativno-edukativna tribina "Zdravstveni rizici kojima su izloženi poljoprivrednici".

Utvrđeni prioriteti

Okupljene zdravstvene djelatnike i predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uvodno je pozdravila Snježana Žunec iz Zagrebačke županije naglasivši kako je prošle godine donesen Plan zdravstvene zaštite Zagrebačke županije u kojem su prepoznati novi prioriteti. Jedan od tih prioriteta i uočenih problema je štetan utjecaj pesticida, herbicida i ostalih kemikalija na zdravlje poljoprivrednika i stanovništva Županije.

– Upravo iz tog razlog obilježavanje Svjetskog dana zdravlja odlučili smo posvetiti ovoj izuzetno važnoj temi jer naša županija ima najveći broj OPG-ova u RH – poručila je Žunec.

O zdravstvenim rizicima za poljoprivrednike prilikom primjene pesticida govorio je prof. dr. sc. Albert Marinculić iz Udruge biofila Hrvatske.

– Smisao integrirane poljoprivrede je da koristimo sve ostale metode, a tek onda pesticide i to u strogo kontroliranim uvjetima. Danas postoje različiti načini kontrole štetnika – rekao je Marinculić upozorivši na pčele kao kolateralne žrtve korištenja pesticida.

Prema riječima prof. dr. sc. Valerija Vrčaka sa Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu najvažniji herbicid na svijetu je glifosat koji nije samo agrokemijsko sredstvo, već ima svoj ekološki, ekonomski i politički profil.

Upozorio je na štetnost ove kemikalije, kao i činjenicu da bez nje danas praktički nema kruha, što je ne samo ekološki već i društveni problem.

Najčešće ozljede

Osim prilikom korištenja pesticida, djelatnici u poljoprivredi izloženi su i riziku prilikom upotrebe mehanizacije.

O najčešćim ozljedama i kako ih prevenirati govorio je liječnik Dominik Raos, iz Zavoda za hitnu medicu Zagrebačke županije.

Upozorio je na traumatološke ozljede koje nastaju radi korištenja zastarjele opreme, ali i radi uklanjanja tvorničkih blokada. Istaknuo je važnost upotrebe mehanizacije sukladno tvorničkim pravilima, ali i nošenja zaštite odjeće.

Inače, Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja već 76 godina pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ove godine, u svjetlu činjenice da je zdravlje milijuna ljudi širom svijeta ugroženo zbog bolesti, stradavanja i klimatskih promjena, tema Svjetskog dana zdravlja je "Moje zdravlje, moje pravo!".

storyeditor/2024-04-12/cazma_c_asflat_fo.jpg U fazi realizacije U tijeku je asfaltiranje dva kilometra prometnice u Prokljuvanima storyeditor/2024-04-11/IMG_8585.jpg Obnovljena školska dvorana u Vinkovcima Bolji uvjeti za 900 učenika dviju škola te klubove i rekreativce storyeditor/2024-04-12/Ulaganje_u_prigradska_naselja__6_.JPG Radovi na magistralnom cjevovodu praktički su gotovi na našičkom području Ulaganje u kvalitetu života, ali i prometnu sigurnost stanovnika