Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
najveća akcija pošumljavanja “Boranka”

Na tisuće volontera sadi planiku, čempres, piniju, crni jasen

1/2
Foto: Grad Solin
U sklopu kampanje od stabala izgorenih borova napravljene su boje simbolično nazvane Boralice

U sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije “Boranka“ u subotu je održana šesta akcija u nizu na području Solina, na predjelu Kučinski gaj.

Izviđači iz Solina, Splita i Hvara, učenici Graditeljske obrtničke i grafičke škole iz Splita te učenici solinskih osnovnih škola Don Lovre Katića, Kraljice Jelene i Vjekoslava Paraća, uz mještane Kučina i Mravinaca na čijem su području lanjski požari uzrokovali velike štete, uhvatili su se posla.

Volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja pokraj Žrnovnice velika akcija pošumljavanja Na ogoljeni Mosor stigle sadnice: 750 čempresa, crnog i primorskog bora...

Hrvatske šume odredile su da će se saditi planika, čempres, pinija i crni jasen. Alepski bor, oko kojega se u javnosti dizalo dosta bure ne sadi se sukladno mišljenju struke. U sklopu projekta “Boranka” stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatske gorske službe spašavanja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštiti šuma i prirode i prevenciji požara, a školarci po završenoj edukaciji sudjeluju i u akcijama pošumljavanja.

Pokretači “Boranke”, akcije u kojoj sudjeluje na tisuće volontera, su Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Odredom izviđača pomoraca “Posejdon“ iz Solina i Splitskim skautskim zborom.

U sklopu kampanje od stabala izgorenih borova napravljene su boje simbolično nazvane Boralice. Podijeljeno je 100.000 boralica, a građani se mogu uključiti u kampanju tako da nacrtaju svoje stablo, daju mu ime i putem aplikacije na adresi www.boranka.hr smjeste ga u virtualnu šumu. Za svako stablo u virtualnoj šumi, volonteri će posaditi sadnicu u prirodi.

Regionalni dani EU fondova u Solinu Održani “Regionalni dani EU fondova” Ninčević: Solin je prepoznat kao grad koji privlači novac iz EU