Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Održani “Regionalni dani EU fondova”

Ninčević: Solin je prepoznat kao grad koji privlači novac iz EU

Regionalni dani EU fondova u Solinu
1/8
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Trenutačno smo na 5,7 milijardi eura ugovorenih projekata, s time da smo na početku 2017. bili negdje na 9 posto, rekao je Velimir Žunac

Solin je bio domaćin “Regionalnih dana EU fondova”, informativno-edukativnog događanja u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u RH. Osim u Solinu, brojna događanja bit će organizirana još u 30 gradova diljem Hrvatske, a svi zainteresirani dobit će potrebne informacije o mogućnostima financiranja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova te će imati priliku iz prve ruke saznati više o dosadašnjim postignućima i rezultatima korištenja fondova EU.

Renato Prkić Renato Prkić, predsjednik Gradskog vijeća U Solinu nas očekuje novi demografski uzlet

Stalna edukacija

– Drago mi je što je naš grad izabran za domaćina ove manifestacije, ali to nije bilo slučajno. Osim što je prepoznat kao najmlađi grad u Hrvatskoj, Solin je sve poznatiji i kao grad koji značajna sredstva povlači iz fondova EU – istaknuo je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Dogradonačelnik Ivica Rakušić rekao je kako je u posljednjih godinu i pol dana Solinu odobreno sedam projekata čija vrijednost prelazi 50 milijuna kuna.

– Stavke u našem proračunu su dosta ograničene i nije nam lako realizirati neke razvojne projekte bez pomoći sa strane, tako da se moramo okrenuti fondovima EU – rekao je Rakušić.

Izdvojio je dva najvrednija projekta. Prvi je ‘Jadro - izvor života’ vrijedan 24 milijuna kuna i tim će projektom biti revitalizirano cijelo područje koje će se pretvoriti u reprezentativno izletište. Drugi projekt je produljeni boravak djece u vrtićima, vrijedan 13,5 milijuna kuna, tako da će svi roditelji koji rade poslijepodne moći ostaviti svoju djecu u vrtićima, a nabavit će se i didaktička oprema.

– Spomenuo bih i treći projekt, to je ‘Solin za sve’, vrijedan više od dva milijuna kuna kojem je cilj zaposliti 15 nezaposlenih žena – rekao je Rakušić.

U zaseoku Ninčevići otvorena nova OŠ Kralja Zvonimira naselje Ninčevići U Solinu otvorena novoizgrađena osnovna škola

Spomenuo je i poteškoće, odnosno razlog zbog kojeg ne mogu realizirati neke infrastrukturne projekte zato što su u visokoj kategoriji razvijenosti, pa ne bi prošli, a na neke se ne mogu prijaviti zbog veličine mjesta.

Jozo Sarač, direktor Razvojne agencije RERA, tvrdi da je najveći problem u provedbi projekata, ali da zbog toga redovito provode edukacije kadrova.

– Najlakše je dobiti projekt, ali kada krene provedba malo zapinjemo. Gradovi i općine su potkapacitirani i tu uskačemo mi kao Javna ustanova. Isplaćenih sredstava je u prosjeku 12 ili 13 posto što statistički pokazuje lošu sliku, a ona je ipak malo pozitivnija – poručuje Sarač.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova Velimir Žunac, kaže da fondove EU u zadnje vrijeme koristimo sve bolje.

Solin Osvaruju turističke rekorde i imaju velike planove Cilj je do 2025. postati međunarodna destinacija kulturnog turizma

Pohvala poduzetnicima

– U 2017. i 2018. godini ubrzali smo rast i trenutačno smo na 53% ugovorenosti, što znači da smo na 5,7 milijardi eura ugovorenih projekata, s tim da smo na početku 2017. bili negdje na 9 posto. U zadnje vrijeme bilježimo sve više projekata, sredstva se jako brzo razgrabe. Moram posebno pohvaliti naše poduzetnike, gospodarstvenici su prepoznali sredstva iz EU kao nešto bespovratno. Međutim, ta sredstva moraju se itekako dobro opravdati. Ključna je kvalitetna priprema projekta, ali problemi nastaju u provedbi koja se također mora kvalitetno napraviti. Problem je u tome što nemamo dovoljno educiranih kadrova, ali konstantno radimo na dodatnoj edukaciji – zaključio je Žunac.

Održana je panel diskusija „Razvoj Splitsko-dalmatinske županije kroz EU fondove“ na kojoj su sudjelovali predstavnici nadležnih institucija i lokalni poduzetnici te stručna predavanja „EU fondovi kao mogućnost financiranja“ na kojima su predstavljeni aktualni i budući natječaji u području turizma, novi financijski instrumenti HAMAG-BICRO-a za ruralni razvoj, kao i teme koje se tiču provedbe projekata te najčešćih pogrešaka prilikom predaje projektne prijave. Po završetku predavanja, velik interes je izazvala i interaktivna radionica „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz fondova EU?”

Djeca u Solinu Grad koji s pravom nosi titule – Grad prijatelj obitelji i Grad prijatelj djece U najmlađem hrvatskom gradu živi oko 6500 djece