Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Grad koji s pravom nosi titule – Grad prijatelj obitelji i Grad prijatelj djece

U najmlađem hrvatskom gradu živi oko 6500 djece

Djeca u Solinu
Foto: Grad Solin
Za roditelje je osigurana novčana potpora tijekom rodiljskog te mjesečna financijska pomoć obiteljima s četvero i više djece

– Solin ne samo da je grad bogat kulturnom baštinom, već njegovo bogatstvo proizlazi i iz toga što je prema popisu stanovništva populacijski najmlađi grad u Hrvatskoj – ističe solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević. Prosječna dob stanovnika iznosi 35,4 godine, a indeks vitalnosti stanovništva 2,1, što uvelike pridonosi titulama koje Solin s ponosom nosi: Grad prijatelj obitelji i Grad prijatelj djece.

Konferencija DUMP Days Župan na konferenciji DUMP Days Boban: Cilj je da studenti nađu dobar posao

Rješavanje nedostatka vrtića

– Solin je grad djece i mladih, a da titule nisu samo deklarativne, potvrđuje niz socijalnih i pronatalitetnih mjera, među kojima je novčana potpora roditeljima tijekom korištenja porodiljnog dopusta od prve do treće godine života djeteta te mjesečna financijska pomoć obiteljima s četvero i više djece. Prije smo pomagali obitelji s petero i više djece, ali je od ove godine odluka dodatno proširena i na obitelji s četvero djece – kaže Ninčević.

Naime, do početka 2017. visina naknade za obje mjere iznosila je 500 kuna mjesečno, a nakon toga povećana je na 700 kuna mjesečno. Prema podacima Upravnog odjela za javne djelatnosti, Grad je u 2017. za ove dvije mjere izdvojio ukupno 820.000 kuna. Za porodiljne naknade evidentirano je 78 korisnika, dok je mjeru pomoći obiteljima s četvero i više djece koristilo 36 obitelji. U 2018. je za te mjere predviđeno 1,3 milijuna kuna, od kojih 600.000 za porodiljne naknade, što je u prvom tromjesečju koristilo 86 obitelji, a 700.000 je predviđeno za obitelji s četvero i više djece, mjeru na koju je u prva tri mjeseca ove godine pravo ostvarilo čak 72 obitelji.

– Ako kumulativno zbrojimo sufinanciranje jedne obitelji s četvero djece za razdoblje od deset godina i zbrojimo sve mjere od poklona novorođenom djetetu, subvencioniranje porodiljne naknade, novčana pomoć za obitelji s četvero djece, Grad Solin će iz proračuna izdvojiti više od 115.000 kuna – objasnio je gradonačelnik Ninčević.

U Solinu živi oko 6500 djece, odnosno mladih do 18 godina, od ukupno 25.896 stanovnika.

– Dok Hrvatska, kako navode, gubi 60-ak razreda, četvrta osnovna škola na području Solina, OŠ Ninčevići, čeka otvaranje za školsku godinu 2018./ 2019. – kaže Ninčević. Dodaje kako je posljednjih godina gradonačelnik Solina često presijecao vrpcu i otvarao vrata dječjeg vrtića, no ni to ne zadovoljava potrebe.

– Problem nedostatka vrtićkih kapaciteta se namjerava riješiti izgradnjom dva velika vrtićka centra. U naselju Priko Vode bit će 130 novih mjesta za predškolsku djecu. Drugi vrtićki centar će biti u sklopu poslovne zgrade u Rupotini gdje će se nalaziti tri odgojne skupine s oko 80 novoupisane djece – navodi Ninčević.

Socijalna samoposluga

Solin ulaže znatna sredstva u uređenje i opremanje prostora u kojem bi stručnjaci raznih profila provodili savjetodavni i terapijski rad s obiteljima u krizi i preventivne programe za mlade. Kako bi pomogli sugrađanima koji su trenutačno nezaposleni i u teškim materijalnim uvjetima, otvorili su Socijalnu samoposlugu, a Grad financira i pučku kuhinju. Iz proračuna se također osigurava prehrana za dojenčad, nabava udžbenika za osnovnu i srednju školu, povlaštene autobusne karte, a stipendiraju se darovita djeca i učenici iz socijalno ugroženih obitelji.

– Solin ne ograničava broj stipendija, nego ih dodjeljuje svim učenicima i studentima koji zadovolje uvjete. Prošle godine stipendirali smo 141 učenika i studenta. Za predškolski odgoj izdvajamo 24,7 milijuna kuna. Financiramo i osobne asistente u vrtićima i školama – nabraja Ninčević.

Solin potpomaže i rad 80-ak sportskih i kulturnih udruga, u koje je uključeno svako treće solinsko dijete.

Konferencija o ruralnom turizmu u Supetru Direktor županijske Turističke zajednice Joško Stella: U Dalmaciji ruralni turizam sudjeluje s dva, a mogao bi sa 70%!