Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
ŽUPANIJA POMAŽE U BRIZI ZA COVID BOLESNIKE

Nabavljeni novi respiratori i kreveti za oboljele

U Opću bolnicu Bjelovar dopremljeni novi respiratori i kreveti
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Opća bolnica Bjelovar ima 18 respiratora i 70 raspoloživih kreveta

Bjelovarsko-bilogorska županija od samog je početka pandemiju koronavirusa shvatila ozbiljno te počela izdvajati sredstva kako bi uspješno zaštitila svoje sugrađane. Tako je Županija rebalansom proračuna osigurala čak pet milijuna kuna potpore za borbu protiv koronavirusa, a novac je iskorišten ponajviše za troškove u zdravstvu koje je prvo na udaru u obrani.

garešnica Za projekt “Želim znati i živjeti” 1,1 milijun kuna

Inače, Opća bolnica Bjelovar na početku pandemije imala je samo dva kreveta namijenjena za liječenje oboljelih od COVID-a, dok je danas čak 70 raspoloživih kreveta, od kojih je 50 osigurano za oboljele pacijente i 20 za opservaciju.

Trenutačno se priprema prostor za još 20 kreveta, što čini ukupan broj od 90 kreveta. Od iznimne je važnosti devet respiratora koje je Bjelovarsko-bilogorska županija kupila za Opću bolnicu Bjelovar, dok je jedan respirator donirala Bjelovarsko-križevačka biskupija.

– Ključni element od početka bili su respiratori. Mi imamo trenutačno 18 respiratora, 10 je novih. S dva kreveta skočili smo na 70, dok je u planu 90. Po tome smo jedna od vodećih bolnica po broju stanovnika u Hrvatskoj.

Završena energetska obnova dijela bolnice VELIKA ULAGANJA Završena energetska obnova dijela bolnice

Županija će financirati sve nabave potrebne za ovu borbu. Zahvaljujem prvenstveno zdravstvenim djelatnicima koji rade iznad svojih mogućnosti. Primjerice, ranije spomenuti kreveti zahtijevaju i 24-satnu skrb i to nije nimalo lako. Ako ikada bude potrebno, povećat ćemo broj kreveta – kazao je župan Damir Bajs. Veliku zahvalnost za sve iskazao je ravnatelj bolnice Alli Allouch rekavši kako je podrška Županije od prvog dana neprocjenjiva.

Osim respiratora, Županija je financirala i kupnju druge medicinske opreme poput aparata za hitnu dijalizu, transportne respiratore, monitore za praćenje vitalnih funkcija, uređaja za dezinfekciju prostora i druge, a nabavljen je i jedan anesteziološki stol za hitne operativne zahvate za COVID pozitivne pacijente čime je kompletno opremljen respiratorski centar na COVID odjelu.