Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
NATJEČAJ OGRANKA

Nagrade za dječje radove na kajkavskom

Nagrađeni su učenici osnovnih i srednjih međimurskih škola
Foto: Međimurska županija
Nagrađeni radovi bit će objavljeni u Hrvatskom kajkavskom kolendaru za 2021. Čestitke nagrađenima uputio je i župan Matija Posavec.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu obznanio je dobitnike Nagrade Zvonimira Bartolića nakon provedenog književnog natječaja za radove na kajkavskom jeziku.

– Raduje nas što se kajkavski jezik, unatoč sve većoj podložnosti svakodnevnog učeničkog izričaja stranim jezicima, aktivno njeguje u našim osnovnim i srednjim školama. Stoga je naša obveza nagraditi i poticati korištenje kajkavskog izričaja mladih – rekao je predsjednik Ogranka Ivan Pranjić.

Nagrada se dodjeljuje 13 godina, a od lani nosi ime po pokojnom dr. Bartoliću, znanstveniku i književniku. Prijavljena su 34 prozna i pjesnička rada. U kategoriji osnovnih škola najbolji rad je "Kaj sam ja velika ili mala?" Lore Flojhar iz OŠ “Petar Zrinski”, Šenkovec (mentorica Jasminka Mesarić), drugo mjesto zauzeo je rad Vite Ciglarića iz OŠ Nedelišće "Imam je rada" (Zora Hajdarović), dok je Lovro Blažon iz OŠ Podturen sa svojim radom "Štel bi te pozdraviti" (Tajana Gašparić) osvojio treću nagradu.

Pohvale za odlične radove dobili su Ana Marija Lisjak iz OŠ Donja Dubrava i Sara Pintarić iz OŠ Nedelišće. Najbolji među srednjoškolskim radovima onaj je Lare Šafarić iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec pod nazivom "Pomalem, jega cajta" (Zdravka Skok), Iris Trstenjak iz iste gimnazije s radom "Ftiček, reči to glasno!" zaslužila je drugu nagradu (Mirjana Vidović), a treću Luna Lesar, također iz iste gimnazije, za rad "Kak zgledi pekel?" (Gabrijela Brljak).

Nagrađeni radovi bit će objavljeni u Hrvatskom kajkavskom kolendaru za 2021. Čestitke nagrađenima uputio je i župan Matija Posavec.