Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Javna priznanja

Nagrađeni DVD Klis, Cemex i mladi znanstvenik dr. Marko Kovač

Uoči obilježavanja Dana Općine Klis i blagdana sv. Roka, zaštitnika Općine na Tvrđavi Klis održana je svečana sjednica kliškog Općinskog vijeća
Foto: Klis
Obilježen Dan Općine Klis, na sjednici dodijeljena javna priznanja Općinskog vijeća.

Uoči obilježavanja Dana Općine Klis i blagdana sv. Roka, zaštitnika Općine na Tvrđavi Klis održana je svečana sjednica kliškog Općinskog vijeća. – Protekla godina za Općinu Klis bila je po mnogočemu rekordna. Nastavljeni su pozitivni trendovi i realizirani brojni projekti, mnogi projekti još su u tijeku, a Općina je aplicirala i za veći broj novih projekata koji imaju za cilj pridonijeti daljnjem razvoju Općine Klis te stvaranju mjesta kvalitetnog i ugodnog življenja za sve naše mještane – izjavio je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Prošle je godine Dan županije proslavljen u Otoku, a dodijeljene su dvije nagrade za životno djelo, Idrizu ef. Bešiću te Danijelu Rehaku OBJAVLJEN JAVNI POZIV Natječaj za dodjelu priznanja Vukovarsko-srijemske županije

Ugovor stoljeća

Zahvaljujući prihodima ostvarenim od prodaje ulaznica za Tvrđavu Klis, koju je u 2019. posjetilo više od 100.000 gostiju, prihodima od prodaje zemljišta te sredstvima ostvarenim kroz fondove EU, u aktualnom mandatu proračun Općine udvostručen je te je u 2019. iznosio 38 milijuna kuna, što je omogućilo ubrzani razvoj Općine.

Uz daljnja ulaganja u turizam i dodatne sadržaje na Tvrđavi Klis, jednoj od najvažnijih i najljepših fortifikacijskih građevina u Europi, značajna sredstva Općina ulaže u infrastrukturne projekte pa je tako, pored obnove brojnih cesta, ove godine potpisan, kako drže općinski čelnici, ugovor stoljeća za projekt poboljšanja vodovodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin, u sklopu čega će se obnoviti i pripadajuće prometnice. Pored brojnih razvojnih projekata kojima se podiže kvaliteta života svih mještana, kroz brojne demografske mjere Općina Klis posebnu pažnju posvećuje mladim obiteljima.

Pored povoljnih zemljišta za izgradnju kuća, Klis je prva Općina u Splitsko – dalmatinskoj županiji koja je uvelamjeru roditelj odgajatelj, s više od 3,5 milijuna kuna financira se predškolski i školski odgoj, a Općina osigurava sredstva i za učeničke i studentske stipendije, radne bilježnice i sl. Prošle godine otvorene su dogoočekivane jaslice u sklopu dječjeg vrtića sv. Roko, planira se uređenje dječjih igrališta i drugih sadržaja za djecu pa ne čudi što sve više mladih obitelji svoju budućnost planira upravo u Klisu. Na svečanoj sjednici dodjeljena su javna priznanja Općine Klis.

Dobili pet od pet bodova Gradu Imotskom priznanje za transparentnost proračuna

Javna priznanja

Jedno od njih uručeno je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Klis, čiji članovi su uz svoje temeljne zadaće, važnu ulogu odigrali proteklih mjeseci kroz rad Stožera CZ kad su svesrdno pomagali najugroženijim članovima zajednice. Priznanje je dodijeljeno i tvrtki Cemex, najvećem regionalnom proizvođaču građevinskog materijala, koja je podržala rad DVD-a Klis te, u vrijeme pandemije, vrtićima i školama s područja Kaštela, Solina i Klisa donirala zaštitnu opremu.

Pored toga, Cemex je sudjelovao u donaciji KBC-u Split za pomoć u borbi protiv pandemije. Svjesni kako su upravo mladi nositelji budućeg razvoja Općine, javno priznanje Općine Klis dodijeljeno je i mladom znanstveniku dr.sc. Marku Kovaču, bivšem učeniku Osnovne škole Petra Kružića u Klisu, koji svojim radom potiče popularizaciju i daljnji razvoj znanosti.