Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
KNEŽEVI VINOGRADI

Najbolja vinska destinacija Hrvatske – dokaz uspješne vinske priče

1/4
Foto: Kneževi Vinogradi
Temelje razvoja Općine Kneževi Vinogradi predstavljaju poljoprivreda i turizam, što nimalo ne čudi jer se radi o općini s najviše obradivih površina u RH, s gotovo 15.000 hektara, ističe načelnik Kramarić

Satkana od bogate povijesti, prirodnih ljepota i obilježja, brojnih kulturnih znamenitosti, tradicije i kulture triju naroda, Općina Kneževi Vinogradi priča jedinstvenu priču te se iz jedne male ruralne sredine pretvara u sve privlačnije mjesto ne samo za turistički posjet, već i u destinaciju kvalitetnog i poželjnog okruženja za život i stanovanje.

Čak 15-ak crkvi

Smještena je u samom srcu Baranje i jedna je od devet jedinica lokalne samouprave ove mikroregije koja glasi za perjanicu kontinentalnog turizma u Hrvatskoj i nepresušno vrelo hedonističkih uživanja. Na području Općine ukupno je sedam naselja – Kneževi Vinogradi, Zmajevac, Karanac, Suza, Kamenac, Kotlina i Mirkovac, te dva radnička naselja, odnosno pustare Jasenovac i Sokolovac. Živi u njima oko 3500 stanovnika. Prema nacionalnom sastavu stanovništva, Općina Kneževi Vinogradi je izrazito multietnička sredina u kojoj ravnopravno živi 40 posto Hrvata, 39 posto Mađara, 17 posto Srba i 4 posto ostalih naroda. Uz multietničnost, prisutna je i multikonfesionalnost pa se stoga u šest naselja općine nalazi čak 15-ak sakralnih objekata – crkvi.

– Temelje razvoja Općine Kneževi Vinogradi predstavljaju poljoprivreda i turizam, što nimalo ne čudi ako kažemo da se radi o općini s najviše obradivih površina u RH, s gotovo 15.000 hektara. Kada govorimo o prirodnim resursima, Općina Kneževi Vinogradi jedna je od bogatijih sredina po tom pitanju. Plodne oranice za ratarsku proizvodnju, blaga južna padina Baranjske planine (Banova brda) za vinogradarsku i voćarsku proizvodnju, suvremena kanalska mreža i bogatstvo voda za navodnjavanje (Dunavski rit), šume i bogata povijesno-kulturna baština, čine dobar temelj za razvoj gospodarstva – prije svega poljoprivrede, prehrambene industrije, vinogradarstva, voćarstva i raznih oblika turizma – onog gastro, etno, eno, lovnoga i ribolovnoga, sportskog – navodi općinski načelnik Vedran Kramarić.

Općina Kneževi Vinogradi od davnina je poznat vinogradski kraj, a najbolje to potvrđuje podatak o postojanju jednog od najvećih i najljepših vinskih podruma u ovom dijelu Europe, podruma koji se smjestio u srcu Kneževih Vinogradi i datira iz 1527. godine. S druge strane, u srcu Banovog brda, okružena vinogradima, smjestila se jedna od najvećih i najmodernijih novih vinarija u regiji. Tu su i prekrasne panoramske vinske ceste i vidikovci, jedinstveni vinski podrumi gatori, kao i surduci – vinske ceste, svojevrsna turistička atrakcija. Najveći broj gatora koncentriran je u Zmajevcu, i to u dva glavna surduka – Katolički i Reformatski koji su dobili naziv po crkvama na početku surduka te predstavljaju kulturnu zaštićenu cjelinu.

– Uz veliki broj malih OPG-a koji se bave vinogradarstvom i vinarstvom, na području Općine može se istaknuti 15-ak renomiranih proizvođača vrhunskog kvalitetnog vina. Kao dokaz da se u općini stvara kvalitetna i uspješna vinska priča, nedavno joj je dodijeljena šampionska titula Veliki zlatni suncokret za najbolju vinsku destinaciju Hrvatske. Uz vinsku priču, značajan turistički potencijal predstavljaju i Etno selo Karanac, koje je najzaslužnije za preporod turizma u Baranji, Sportsko rekreacijski centar u Kneževim Vinogradima, gdje su bazeni, igrališta za nogomet, rukomet, košarku, odmorište za bicikliste, jezero – ribnjak, pješačka staza, workout i fitness sprave, multifunkcionalno igralište. Neizostavni su i mnogobrojni turistički smještajni i vrhunski ugostiteljski subjekti, kao i sve mnogobrojnije i posjećenije jedinstvene manifestacije – Vinatlon, Vinski maraton, Winw&Walk, Proljetni vašar, Čvarak fest, Akademija blata, Suljoško ljeto i druge – priča načelnik Kramarić.

Razvoj Poslovne zone

Mnogobrojne investicije i projekti koji se provode i koji su u planu, dodaje, jedan su od razloga zašto je ova općina danas mjesto ugodnog i kvalitetnog življenja. Projekti, među kojima ističe sustave vodoopskrbe, sustave odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, nerazvrstane ceste, pješačke staze, javna rasvjeta, vatrogasni domovi, domovi kulture, predškolski odgoj..., značajnim su dijelom sufinancirani iz EU. – Veliki se napori ulažu i u razvoj Poslovne zone na 56 hektara koju će poduzetnici, obrtnici i investitori prepoznati kao buduću snagu i pokretač pozitivnih promjena, te u stvaranje uvjeta i poticajnog okruženja za ostanak mještana, kao i za privlačenje novog stanovništva – zaključuje.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA ”Nagrada Green Destination otvara neslućene mogućnosti” VINKOVCI U veljači grad na Bosutu posjetilo pedeset posto više gostiju nego lani OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Osječko-baranjska županija najsrdačnija regija u Hrvatskoj