Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska 39 pregleda
Razigrani lipicanci

Najljepše zaprege imaju Marijan Čuletić i Marija Pesić

Lipicanci
Foto: HSS Brodsko-posavske županije
Nekada je bez konja bilo nezamislivo baviti se proizvodnjom hrane. I tada su lipicanac, narodna nošnja, slavonska pisma i rič bile te kojima su se Kobašani ponosili i organizirali slična natjecanja na poligonima, kao što to čine i danas

Kobaški hipodrom, pod bajerom na Savi bilo je mjesto gdje su se okupili uzgajivači i ljubitelji konja kako bi pokazali sortske mogućnosti lipicanaca ili uživali u prezentaciji tradicije i konjičkog sporta. Na 9. manifestaciji "Razigrani lipicanci" najljepša je prema ocjenjivačkom sudu bila zaprega Marijana Čuletića, a po izboru publike Marije Pesić. Najatraktivnija je bila svatovska zaprega Marijana Pavića, najizvornija Tomislava Ivića, a najuparenija Marijana Benića.

- Konjogojsku tradiciju Slavonci ne čuvaju samo zadnjih devet godina, već puno duže. Nekada je bez konja bilo nezamislivo baviti se proizvodnjom hrane. I tada su lipicanac, narodna nošnja, slavonska pisma i rič bile te kojima su se Kobašani ponosili i organizirali slična natjecanja na poligonima, kao što to čine i danas – kazala je zamjenica načelnika općine Oriovac Željka Čorak.