Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Investicija od 90 milijuna eura

Najveća geotermalna elektrana u Europi – u Čađavici?

Foto: Virovitičko-podravska županija
Investicija u općini Čađavica 'teška' oko 90 milijuna eura

Počeli su radovi na eksploatacijskom polju geotermalne vode Slatina 2 na području općine Čađavica. Dio je to projekta najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj, ali i Europi, snage 20 MW, čija procijenjena vrijednost iznosi oko 90 milijuna eura. Najveća je to privatna investicija na području Virovitičko-podravske županije.

Dragocjen potencijal

Župan Igor Andrović, uz glavnog investitora Dragana Jurilja, načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića i zamjenika župana Marija Klementa, simboličnim je presijecanjem vrpce označio početak radova na eksploatacijskom polju geotermalne vode Slatina 2. Izvođač radova je tvrtka Crosco.

– Nakon dosta vremena, pripremnih radnji i papirologije, što smo u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i investitorom radili vezano za izmjene prostornog plana, konačno su počeli radovi na istraživanju postojeće bušotine. U ime Općine zahvaljujem investitoru, Virovitičko-podravskoj županiji i svima onima koji su sudjelovali u pripremnoj fazi projekta. Nadam se da će ovaj prostor, na kojem je nekoć svoje radove provodila INA, biti izdašan toplom vodom koja će u konačnici biti pretvorena u struju, jer svi jako dobro znamo današnju situaciju s električnom energijom. Kao načelnik izuzetno sam ponosan, jer je, što se tiče tople vode, ovo jedna od najvećih investicija u cijeloj Europi, a nalazi se na području naše općine. Nadamo se da će cijeli ovaj proces uroditi plodom, a to bi značilo da će i općina imati razne benefite od tople vode, pogotovo kada je riječ o plastenicima, navodnjavanju, grijanju, ali i novim zapošljavanjima – rekao je načelnik Rončević.

Proslavljen Dan Virovitičko-podravske županije ”Djeca idu u nove vrtiće i škole, liječimo se u novim domovima zdravlja”

Nakon Velike Ciglene kod Bjelovara, gdje je prije nekoliko godina "niknula" prva takva elektrana u Hrvatskoj, vrijedna 45 milijuna eura, investitor Dragan Jurilj odlučio se za novi projekt.

– Odlučio sam se za prostor na području općine Čađavica jer smo analizama utvrdili da tu zaista postoji dragocjeni geotermalni potencijal koji je, prema našim procjenama, i bolji od onog u Velikoj Cigleni. Ovdje očekujem temperature i veće od 150 stupnjeva, kao i protoke od 400 do 500 tona na sat po bušotini. Istina je da se ovdje radi o malo kompleksnijem geotermalnom ležištu jer je ono malo dublje nego u Velikoj Cigleni, ovdje je to nekih 4500 metara, a neki intervali koje planiramo otvoriti čak su i na 5000 metara dubine te ćemo sve to testirati istražnim radnjama. Uspješni dovršetak testne geotermalne proizvodnje u ovoj bušotini preduvjet za implementaciju geotermalne elektrane – rekao je Jurilj.

Nakon gradnje geotermalne elektrane i dokazivanja njezinih mogućnosti, u planu je, uz pomoć Virovitičko-podravske županije i Općine Čađavica, oformiti gospodarske zone u neposrednoj blizini i pokušati s kaskadnim korištenjem geotermalne vode u toplinske svrhe. Kako je istaknuto, u planu je i dodatna industrija, kao i turistička promocija, ali primarni je cilj implementirati elektranu i dokazati da se geotermalna voda može uspješno eksploatirati.

Učenicima u Virovitičko-podravskoj županiji po 500 kuna mjesečno Još osam stipendija za deficitarna zanimanja

– Geotermalna voda dolazi kroz bušotine na površinu, ulazi u takozvane izmjenjivače topline gdje izmjenjuje toplinu s izobutanom. Izobutan se pretvara u paru i ide u parnu turbinu i proizvodi struju. Ohlađena geotermalna voda tada se vraća i utisne u bušotine gdje se opet grije na vrućim stijenama i ponovno dolazi u ciklus proizvodne bušotine. Pritom, izobutan se u svom zatvorenom ciklusu pretvara u paru koja pokreće turbinu, turbina generira struju i onda se ponovno pretvara u tekućinu. Ponovno se kondenzira i vraća u svoj ciklus – objasnio je Dragan Jurilj.

Energetska sigurnost

Nakon dovršetka istražnih radnji koje bi trebale trajati šest mjeseci, slijedi ishodovanje potrebnih dozvola, potpisivanje ugovora i zatvaranje financijske konstrukcije, nakon čega bi trebala početi gradnja same elektrane koja će trajati 18 mjeseci.

Župan Igor Andrović čestitao je investitoru na trudu i upornosti u ishođenju potrebne dokumentacije za početak radova.

Virovitičko-podravski projekt “In-In – integracija i inkluzija” Potpisani ugovori s 41 pomoćnikom u nastavi

– Drago mi je da je i Virovitičko-podravska županija pomogla u što bržem ishođenju potrebne dokumentacije, jer smo i do sada uvijek išli na ruku projektima koji su imali za cilj dodanu vrijednost razvoj gospodarstva i poduzetništva. Geotermalni izvori, kao općenito i obnovljivi izvori energije, nešto su na što se svakako trebamo bazirati, pogotovo u današnje vrijeme inflacije i porasta cijena energenata. Virovitičko-podravska županija je putem jednog EU projekta također dobila sredstva za istraživanje geotermalnog potencijala, a ovo je najbolji dokaz da geotermalni potencijal, geotermalne vode i geotermalna energija mogu postojati na području naše županije kao važan faktor energetske sigurnosti – poručio je župan Andrović.