Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Lista Porezne uprave

Najveći dužnici: vlasnici Mađari, zaposlenih nema, a dugovi 15 milijuna kn

Fina
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Trgovačke tvrtke Agrotec Europa i Foxton iz Preloga državi duguju novac za PDV i drže 2. i 3. mjesto na listi najvećih dužnika

Građevinska tvrtka A tim iz Čakovca s 25,7 milijuna kuna duga najveći je porezni dužnik u Međimurskoj županiji. Najveći dio duga, prema podacima koje je na objavila Porezna uprava, odnosi se uglavnom na porez i prirez na dohodak. Drugo i treće mjesto drže dvije javnosti nepoznate tvrtke čiji su vlasnici stranci, a registrirane su na istoj adresi jednog knjigovodstvenog servisa u Prelogu.

Agrotec Europa j.d.o.o. nagomilala je s posljednjim danom listopada 11,3 milijuna kuna duga za PDV, a Foxton j.d.o.o. 4,3 milijuna kuna. U obje se kao vlasnici navode državljani Mađarske. Agrotec Europa registrirana je 2013. za trgovinu na veliko poljoprivrednim strojevima, opremom i priborom, nema zaposlenih, a kao direktor je naveden Laszlo Klavacs iz Szekesfehervara, grada u središnjoj Mađarskoj.

Fina je potkraj lipnja ove godine pokrenula zahtjev za stečajni postupak zbog 11,1 milijuna kuna duga, a Trgovački sud u Varaždinu je u kolovozu pokrenuo postupak brisanja iz sudskog registra. Foxton je prije dvije godine registriran za trgovinu automobilima i motornim vozilima lake kategorije, ni on nema zaposlene, a kao direktor se u bazi Poslovna Hrvatska navodi Gyula Debreczeni iz Balatonfureda. Tvrtka je 2015. godine imala 3,6 milijuna kuna prihoda, a posljednje dvije godine poslovao je s dobiti. Račun je blokiran u lipnju ove godine, a zahtjev za pokretanje skraćenog stečajnog postupka zatražila je Fina početkom listopada zbog 31.912 kuna duga.

Debreczeni je bio direktor u tvrtki Trgovac d.o.o., registriranoj na istoj adresi u Prelogu za trgovinu na veliko ostacima i otpacima. Kad se povukao, kao direktorica se navodi Yeva Tovt iz Ukrajine. Navođenje adresa knjigovodstvenih servisa kao sjedišta tvrtki nije ništa neuobičajeno jer se, pojašnjavaju nam vlasnici servisa, kao adresa može navesti i poštanski pretinac. To često koriste tvrtke koje se bave internetskom trgovinom i ne treba im uredski prostor, pa radije zakupljuju adrese za, primjerice, 50 eura mjesečno.

- Imamo slučajeve da tvrtke koje godinama više ne posluju u Hrvatskoj nisu promijenile adresu, pa se i dalje navodi naša. Imali smo i slučaj da je tvrtka kao adresu stavila našu, a da mi to uopće nismo znali - kaže vlasnik knjigovodstvenog servisa. Dugovi dviju preloških tvrtki koje vode Mađari nastali su jer na obavljenje kupoprodaje državi nije plaćen PDV.