Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
početak novog života

Nakon 18 godina obitelji kosovskih Hrvata primili ključeve kuća u naselju Dumače

naselje Dumača
1/9
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Država je u gradnju kuća i uređenje infrastrukture uložila 17,2 milijuna kuna

Kada su 1999. godine na poziv tadašnjeg predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana Hrvati iz kosovske Letnice, Vrnaokola i Šašara, organizirano stigli u Hrvatsku avionom iz Skopja, ni slutili nisu da će proteći gotovo 18 godina da dobiju adekvatan smještaj. Bježeći od ratnog vihora njihov boravak u improviziranim izbjegličkim naseljima na petrinjskom području razvući će se do punoljetnosti.

Njih 196 iz 41 obitelji danas su napokon primili ključeve zidanih komfornih kuća u Dumačama. Do tih kuća živjeli su prvo u barakama prognaničkog naselja u Dumačama, po njih 10 u 16 kvadrata, da bi odatle 2011., bili preseljeni u prognaničko naselje Mala Gorica s nešto većim objektima. Tada je i počela gradnja kuća čije su ključeve prognanici dobiti tek danas, iako su kuće završene još 2014. godine.  

Unatoč 18-godišnjoj agoniji boravka u neadekvatnim i skučenim prostorijama Letinčani su sada sretni.

- Napravili su nam kuću sada novu, ja nisam imamo nigdje kuću svoju. Kod mene, od nas sedam, nitko ne radi tako da sam zahvalan za ovo. U Maloj Gorici su uvjeti bili loši, baraka vlažna, sve dotrajalo i istrunulo. Popravili bi oni nama brzo kad nešto bude potrgano, ali skučeno je bilo. Nismo imali ni pitke vode. Ovo je sada velika promjena na bolje - kazuje je Franjo Kolić, koji je sa svojom sedmeročlanom obitelji dobio ključeve kuće u Ulici Svetog Franje 6.

Ni Kolić, kao i velika većina prognanih Hrvata od te 1999. godine nije bilo niti jednom u svom rodnom kraju na Kosovu. 

- Nemam novce ni da odem tamo, a ovdje želimo ostati - dodaje Kolić. No, još jedan korak ih dijeli do vlastite kuće. Naime, oni su danas potpisali ugovore o najmu s državom. Kuće nisu njihove, a nedovršene su, u visokom rohbau. Sada treba kuće dovršiti, uložiti još u njih, onaj tko može i tko radi.

- Smještaj jest daleko komotniji, no financijski smo slabi. Većina nas radi na građevini izvan područja Petrinje. Male plaće koje kasne. Ne znam što će biti s dovršetkom tih završnih unutrašnjih radova. Da je naše, odmah bi to uredili - kazuje nam Franjo, predvodnik osmeročlane obitelji Tomić, budućih stanara Dumača. 

Foto: Edina Žuko/PIXSELL

Država je u gradnju kuća i uređenje infrastrukture uložila 17,2 milijuna kuna. 

- Kuće su obnovljene prema Zakonu o obnovi. A oni koji nemaju prihoda dobit će, po Zakonu, zajamčene minimalne naknade za plaćanje režija. Njih sada više nitko ne može istjerati iz ovih kuća, imaju status zaštićenih najmoprimaca i slobodno mogu ulagati u kuće. Izmijenit ćemo Zakon i do kraja godine kuće će svima biti darovane, do tada plaćaju 2,75 kuna po kvadratu za najam - rekao je Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanja koji je i sam od 1996. do 1998., kao prognani Vukovarac, boravio u izbjegličkom naselju Mala Gorica.  

Mažar je najavio i tužbe za naknadu štete protiv odgovornih zbog čijih je propusta izgrađeno naselje od 2014. bilo neuseljivo. Problem je bio u kanalizaciji, što je sanirano zadnjih mjeseci te 29. ožujka ishođena i uporabna dozvola za kuće.

Tako će se uskoro ugasiti i zadnje prognaničko naselje u Hrvatskoj u Maloj Gorici. Nakon Oluje tamo su bili i prognani Vukovarci, pa Srbi povratnici te Hrvati s Kosova. U narednih mjesec dana i zadnji korisnici će ih napustiti te preseliti u Dumače, a država uštedjeti dva milijuna kuna godišnje koliko je za njegovo održavanje plaćala  20-ak godina