Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Novih 18 studenata potpisalo je stipendijske ugovore s Virovitičko-podravskom županijom

”Nakon fakulteta želimo se vratiti i raditi u svojoj županiji”

Foto: Kristijan Toplak
VPŽ je od 2002. do danas stipendirao 349 studenta, ove će godine stipendiju od 800 kuna mjesečno primati njih 52

Novih 18-ero stipendista potpisalo je sa županom Igorom Androvićem ugovor o stipendijama koje daje Virovitičko-podravska županija u iznosu od 800 kuna u periodu od 12 mjeseci za akademsku 2021./2022. godinu. Stipendisti su ugovor potpisali u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, a samom potpisivanju je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ-a, Martina Bunić, te članovi Povjerenstva za dodjelu stipendija Hrvoje Belobrk i Rikard Bakan.

Deficitarna zanimanja

– Ove godine planirali smo dodijeliti ponovno šesnaest stipendija, ali otvorila su se mjesta za još dva stipendista jer je riječ o 
deficitarnim zanimanjima. Kao i svih godina do sada, proširivali smo planiranu listu za nekoliko dodatnih stipendija i vjerujem da 
ćemo tako raditi i ubuduće – rekao je tom prigodom župan Igor Andrović.

Stipendije je dobilo 15 studenata prve te tri studenta druge i viših godina studija. Na ovogodišnji Javni natječaj za dodjelu stipendije zaprimljeno je 54 zahtjeva. Uz uspjeh u školovanju, bodovao se socijalni status, školovanje za deficitarna zanimanja i znanstveno-stručni i umjetnički rad studenta.

– Vjerujem da je ovo od velike važnosti za studente, pogotovo ako uzmemo u obzir da se stipendija isplaćuje svih 12 mjeseci, što znači da se isplaćuju i u onim mjesecima kada traju praznici i smatram da je to vrlo dobro za  njihov socijalni status. I ove je godine puno deficitarnih zanimanja koja su izuzetno tražena i na području naše županije. Kada završe svoje fakultete, vjerujem da  će posao naći upravo u Hrvatskoj jer je Hrvatska njihova domovina, a još više vjerujem da će to biti u Virovitičko-podravskoj županiji. 
Mi smo tu da stvorimo uvjete, otvorimo nova radna mjesta i da upravo ti studenti ostanu raditi na području naše županije – zaključio je župan Andrović.

Prema evidenciji koju vodi Upravni odjel za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije, u razdoblju od 2002. do 2021. godine dodijeljeno je 349 stipendija Virovitičko-podravske županije. Stipendiju će, uz 18 novih stipendista, od siječnja 2022. godine primati 52 studenata. 

Obveze stipendista je redovito upisivati svaku sljedeću akademsku godinu, izvješćivati davatelja stipendije u roku od 15 dana od nastanka svake promjene te se po završetku školovanja zaposliti na području Virovitičko-podravske županije.

Ida Kuda studira u Osijeku na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu.

– Stipendija će mi dobro doći. Svakako pomaže i meni i mojoj obitelji, a jednog dana planiram se vratiti u rodni kraj – kaže Ida.

Slično razmišlja i studentica prve godine Odjela za matematiku u Osijeku, Vanesa Prpić.

– Meni je najbitnija sigurnost da se jednog dana mogu vratiti kući i nakon završetka fakulteta imati siguran posao na području 
Virovitičko-podravske županije – poručuje Vanesa.

Proširena lista

Javni natječaj u akademskoj 2021./2022. godini raspisan je za 16 novih stipendija, ali je lista proširena za još dvije dodatne stipendije jer se radi o studentima deficitarnih zanimanja. Pravo na stipendiju ostvarila su četiri studenta građevinarstva, dvoje 
matematike te po jedan student medicine, elektrotehnike, logopedije, farmacije, sestrinstva, poduzetništva, psihologije, informacijskih i poslovnih sustava, prehrambeno-tehnološkog, prava, engleskog jezika i književnosti i povijesti, njemačkog jezika i 
književnosti i pedagogije.

Od 18 novih studenata, ukupno je njih devetero studenata deficitarnih zanimanja. Virovitičko-podravska županija u proračunu ima osigurana sredstva u iznosu od 451.200 kuna za visokoškolske stipendije.