Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Geotermalna elektrana Zagocha investicija je od 140 milijuna eura

Nakon proizvodnje struje, voda bi se mogla iskoristiti i za potrebe lokalne zajednice

storyeditor/2024-09-06/a_busotina_foto_kristijan_toplak.jpg
Foto: Kristijan Toplak ELEKTRIČNA ENERGIJA proizvodit će se iz tople vode ispod same lokacije elektrane, a očekuje se bušenje do impresivnih 5000 metara dubine
Na eksploatacijskom polju "Slatina 2" kod Čađavice tvrtka Geo Power Zagocha počela je izradu razradne bušotine. ORC tehnologija jamči zatvoreni, a time i najčišći sustav proizvodnje električne energije

Na eksploatacijskom polju "Slatina 2" kod Čađavice, 15 kilometara udaljenom od grada Slatine, Ennina tvrtka Geo Power Zagocha započela je izradu razradne bušotine Podravska Slatina GT-6 (PSGT-6). Time proces istraživanja u ovom dijelu Panonskoga bazena, geološki iznimno povoljnom za istraživanje i eksploataciju geotermalne vode, ulazi u novu fazu, a projekt Geotermalna elektrana Zagocha postaje geotermalni projekt u najvišoj fazi razvoja u RH.

Energetska sigurnost

GTE Zagocha proizvodit će električnu energiju iz tople vode ispod same lokacije elektrane. Očekivano bušenje je do impresivnih 5000 metara dubine, a ovu zahtjevnu operaciju izvodi tvrtka CROSCO.

– Geotermalni izvori, kao općenito i obnovljivi izvori energije, nešto su na što se svakako trebamo bazirati. Kroz EU projekt "Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije" dobili smo sredstva za istraživanje geotermalnog potencijala, a ovo je najbolji dokaz da geotermalni potencijal, geotermalne vode i geotermalna energija postoje na području naše županije kao važan faktor energetske sigurnosti – naglasio je župan Igor Andrović pri obilasku radova.
Inače, tvrtka Geo Power Zagocha sklopila je s Ministarstvom gospodarstva Ugovor o eksploataciji geotermalne vode na eksploatacijskom polju "Slatina 2" na razdoblje od 25 godina s mogućnošću produženja. Sklapanje ovoga ugovora tvrtki omogućuje izvođenje eksploatacijskih radova. Planirana snaga buduće elektrane je 20 MW, što ju čini najvećom Organic Rankine Cycle (ORC) elektranom u Europskoj uniji, a vrijednost investicije premašuje 140 milijuna eura. ORC tehnologija jamči zatvoreni, a time i najčišći sustav proizvodnje električne energije. Enna grupa ovaj projekt razvija od 2022., a elektrana bi najranije s radom mogla početi 2028. godine.

Veliki potencijal

Nakon proizvodnje električne energije, a prije nego što se već korištena topla voda ohladi, ona bi se još jednom mogla iskoristiti i za potrebe lokalne zajednice – u staklenicima, plastenicima, sušarama, za uzgoj ribe, grijanje... Prirodni potencijal RH za iskorištavanje geotermalne energije izrazito je velik, a u to područje spada i Virovitičko-podravska županija jer hrvatski dio Panonskog bazena svojom geološkom građom iznimno je povoljno područje za istraživanje i eksploataciju geotermalne vode. Prema podacima Agencije za ugljikovodike, prosječna vrijednost geotermalnog gradijenta na području RH veća je za čak 60 posto od europskog prosjeka. Bogata povijest istraživanja za nalazištima nafte i plina u hrvatskom dijelu Panonskog bazena urodila je velikom količinom kvalitetnih geoloških, geofizičkih i bušotinskih podataka, koji se mogu iskoristiti za otključavanje velikog geotermalnog potencijala Hrvatske.

storyeditor/2024-08-30/ulica_asfalt_B.jpg KOPRIVNICA Pavelinska ulica konačno se u punom profilu otvara početkom listopada storyeditor/2024-08-29/headonist2.jpg Osječko-baranjska županija Hedonizam je na istoku – svi na HeadOnEast u Osijek od 4. do 6. listopada storyeditor/2024-08-29/WhatsApp-Image-2024-08-27-at-11_54_40.jpeg Svi koji su se javili na javni poziv i udovoljavaju uvjete dobit će ugovore nakon rebalansa županijskog proračuna Solari za sve: župan uručio ugovore za ugradnju solara i dizalica topline