Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska 18948 pregleda
Mladi Slavonac uzgaja jabuke

Nakon što je dobio otkaz novac za kupnju auta uložio u biznis i nije požalio

Dalibor Mijoka voćar
Foto: Kristijan Toplak/Virovitičko-podravska županija
Kupio je voćnjak i danas s bratom proizvodi jabuke od kojih je njih 95 posto – 1. klasa

- Dva tjedan nakon što sam dobio kredit s kojim sam mislio kupiti automobil, proglasili su me tehnološkim viškom i dali otkaz. Nisam kupio auto, jer trebalo je živjeti, krenuo sam s jabukama - riječi su Dalibora Mijoka, mladog voćara koji je u Čemernici, prigradskom naselju Virovitice krenuo s biznisom.

Otac je njega i brata navikao na 'ljubav prema jabukama'. Oni se sada bave modernom proizvodnjom, zahvaljujući kojoj, njihova jabuka u 95 posto slučajeva bude – 1. klasa.

Trenutno obrađuju oko 7 hektara jabuka, no žele i više. U vrijedne ruke slavonskog seljaka, uvjerio se i županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, koji je obišao plantažu jabuka Mijokovih koji su zahvalni razvojnoj agenciji VIDRA uz čiju potporu su prijavili projekt na Mjeru 4, Podmjeru 4.1. i dobili bespovratnih 45.635,00 kuna, što je u ukupnoj investiciji od 65.193,00 kuna, iznosilo 70 posto.

Foto: Kristijan Toplak/Virovitičko-podravska županija

Kupili su i atomizer i protugradnu mrežu kako bi njihova proizvodnja bila bez mane. Jabuke im otkupljuje virovitička Brana. Dalibor ističe kako ga rad u voćnjaku odmara i opušta i kako je to njegova budućnost, a da bi ona bila potpuna maštaju kako će jednoga dana imati 25 hektara pod jabukama jer tada će to biti ono za što proteklih deset godina rade temelje, pišu iz Virovitičko-podravske županije.