Bilo je to nekada vrlo bogato i napredno selo. Brojalo je 130 kućanstava, a kakav je bio život u njima, svjedoči i podno grijanje pronađeno u ostacima kućama. U jesen 1991., Mali Grđevac kod Bjelovara ostao je prazan. Vratilo se nakon rata tek par starica, a i one su na koncu prodale imovinu i odselile.
U tom selu na južnim obroncima Bilogore dom je danas za 580 goveda, i to ne bilo kakvih, nego charolais pasmine. To francusko govedo drugo ja najskuplje na svijetu. Žive na farmi i pašnjacima u vlasništvu Jake Andabaka. A praktički jedina stanovnica Malog Grđevca je Mica Obrdaović, direktorica Andabakove tvrtke Sunčane livade, koja skrbi o farmi.
- Posljednji starosjedioc umro je lani u kolovozu. Doselila sam 2012. u kuću udaljenu dva kilometra od farme, ali na brdu pa imam cijelo selo na dlanu, moji radnici se šale kako nikada ne znaju odakle ih gledam – započinje u šali direktorica. Za ovu pravnicu, inače Zagrepčanku koja u grad odlazi samo u posjet obitelji i na poslovne sastanke, kolege će reći kako o govedima zna "više od bilo kojeg veterinara". A charolais goveda upravo to i traže – znanje i 24-satnu brigu i angažiranost.
Vlasnici zemlje razbacani po svijetu
- Treba im puno hrane, vode i velike površine. Imamo 150 hektara ograđenih pašnjaka i ograđujemo još 70. Koliko je zahtjevna, toliko je to i zahvalna pasmina pa ako dobije što treba, učinak je od nje stopostotni – pojašnjava ona.
Matično stado čini 320 krava dojilja, a grla je ukupno 580, broj varira iz dana u dan. Farma se proteže na tri hektra, pet je objekata, a u svaku štalu stane stotinjak životinja. Zasebna je štala s deset mjesta za rasplodne bikove. Najveća je to farma sistema "krava-tele" u Europi.
No, čitav posao još je relativno "mlad". Sunčane livade registrirane su 2007. Temeljni im je kapital 19 milijuna kuna, najveći u Hrvatskoj kada je riječ o malim poduzetnicima koji se bave stočarstvom.
- Započet je tada i otkup zemlje od starosjedioca koji su razbacani po svijetu, od Australije od Kanade – navodi naša sugovornica. Cijelo se selo, inače, prostire na 850 hektara. Gradnja farme počela je 2011., a otvorena je već iduće godine. Već dotada, uložena su u nju 42 milijuna kuna. Vlasniku će se ta investicija, računa direktorica, vratiti tek za 12 godina.
Drugo meso na ljestvici kvalitete
Ravno iz Francuske stiglo je tada 120 junica. Prva telad rođena je u selu krajem 2013.
- Ako je nešto loše kod ove pasmine, onda je to teško telenje kod prvotelkinja pa se oko toga dosta konzultiramo – priča Mica Obradović.
Meso ovih skupocjenih goveda na drugom je mjestu na ljestvici kvalitete, iznad njega je tek belgijsko plavo govedo. Junetina proizvedena u Malom Grđevcu završava, pak, na stolovima Bluesun hotela i a la carte restorana, od Marije Bistrice do Tučepa. Prva isporuka s farme u hotele, kojih je 13, stigla je 2014. "Pokrili" su lani 50 posto hotelskih potreba za junetinom, a približna će računica biti i kada se podvuče crta za godinu na izmaku.
- Planiramo zadovoljiti 75 posto potreba naših hotela za junetinom u 2017., a u 2018. godini i 100 posto – otkriva direktorica.
Ekološka proizvodnja
Osim na proizvodnju junetine, usmjerili su se i na razvoj raspolodnih grla, muških i ženskih. Veliki je interes hrvatskih proizvođača za time, a tvrtki je cilj da postane referntni centar. Tržišna je cijena rasplodnih junica, inače, 1300 do 1400 eura, a bikova oko 3000 eura.
Prednost napuštenog sela je, pak, što godinama nije bilo zagađivano pesticidima pa je pogodno za ekološku proizvodnju.
- Kompletna nam je proizvodnja danas ekološka, a za nju smo se pripremali tri godine. Više ulažemo nego što se traži od nas, a ključ uspjeha su ljudi. Sedam momaka brine o farmi, a njima ona nije radno mjesto, nego mjesto egzistencije s koji žive 24 sata – zaključuje.
Sunčane livade vlasnik su i HPA certifikata kvalitete.