Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Stočarski biznis Jake Andabaka

Napušteno selo na Bilogori sada je carstvo za skupocjena goveda

Jako Andabak u mjestu Mali Grđevac na obroncima Bilogore uzgaja goveda
1/14
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Zemlju u Malom Grđevcu podno Bilogore Jako Andabak počeo je kupovati 2007. Farma je otvorena 2012., a na njoj je danas 580 visokocijenjenih grla

Bilo je to nekada vrlo bogato i napredno selo. Brojalo je 130 kućanstava, a kakav je bio život u njima, svjedoči i podno grijanje pronađeno u ostacima kućama. U jesen 1991., Mali Grđevac kod Bjelovara ostao je prazan. Vratilo se nakon rata tek par starica, a i one su na koncu prodale imovinu i odselile.

U tom selu na južnim obroncima Bilogore dom je danas za 580 goveda, i to ne bilo kakvih, nego charolais pasmine. To francusko govedo drugo ja najskuplje na svijetu. Žive na farmi i pašnjacima u vlasništvu Jake Andabaka. A praktički jedina stanovnica Malog Grđevca je Mica Obrdaović, direktorica Andabakove tvrtke Sunčane livade, koja skrbi o farmi.

- Posljednji starosjedioc umro je lani u kolovozu. Doselila sam 2012. u kuću udaljenu dva kilometra od farme, ali na brdu pa imam cijelo selo na dlanu, moji radnici se šale kako nikada ne znaju odakle ih gledam – započinje u šali direktorica. Za ovu pravnicu, inače Zagrepčanku koja u grad odlazi samo u posjet obitelji i na poslovne sastanke, kolege će reći kako o govedima zna "više od bilo kojeg veterinara". A charolais goveda upravo to i traže – znanje i 24-satnu brigu i angažiranost.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Vlasnici zemlje razbacani po svijetu

- Treba im puno hrane, vode i velike površine. Imamo 150 hektara ograđenih pašnjaka i ograđujemo još 70. Koliko je zahtjevna, toliko je to i zahvalna pasmina pa ako dobije što treba, učinak je od nje stopostotni – pojašnjava ona.

Matično stado čini 320 krava dojilja, a grla je ukupno 580, broj varira iz dana u dan. Farma se proteže na tri hektra, pet je objekata, a u svaku štalu stane stotinjak životinja. Zasebna je štala s deset mjesta za rasplodne bikove. Najveća je to farma sistema "krava-tele" u Europi.

No, čitav posao još je relativno "mlad". Sunčane livade registrirane su 2007. Temeljni im je kapital 19 milijuna kuna, najveći u Hrvatskoj kada je riječ o malim poduzetnicima koji se bave stočarstvom.

- Započet je tada i otkup zemlje od starosjedioca koji su razbacani po svijetu, od Australije od Kanade – navodi naša sugovornica. Cijelo se selo, inače, prostire na 850 hektara. Gradnja farme počela je 2011., a otvorena je već iduće godine. Već dotada, uložena su u nju 42 milijuna kuna. Vlasniku će se ta investicija, računa direktorica, vratiti tek za 12 godina.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Drugo meso na ljestvici kvalitete

Ravno iz Francuske stiglo je tada 120 junica. Prva telad rođena je u selu krajem 2013.

- Ako je nešto loše kod ove pasmine, onda je to teško telenje kod prvotelkinja pa se oko toga dosta konzultiramo – priča Mica Obradović.

Meso ovih skupocjenih goveda na drugom je mjestu na ljestvici kvalitete, iznad njega je tek belgijsko plavo govedo. Junetina proizvedena u Malom Grđevcu završava, pak, na stolovima Bluesun hotela i a la carte restorana, od Marije Bistrice do Tučepa. Prva isporuka s farme u hotele, kojih je 13, stigla je 2014. "Pokrili" su lani 50 posto hotelskih potreba za junetinom, a približna će računica biti i kada se podvuče crta za godinu na izmaku.

- Planiramo zadovoljiti 75 posto potreba naših hotela za junetinom u 2017., a u 2018. godini i 100 posto – otkriva direktorica.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Ekološka proizvodnja

Osim na proizvodnju junetine, usmjerili su se i na razvoj raspolodnih grla, muških i ženskih. Veliki je interes hrvatskih proizvođača za time, a tvrtki je cilj da postane referntni centar. Tržišna je cijena rasplodnih junica, inače, 1300 do 1400 eura, a bikova oko 3000 eura.

Prednost napuštenog sela je, pak, što godinama nije bilo zagađivano pesticidima pa je pogodno za ekološku proizvodnju.

- Kompletna nam je proizvodnja danas ekološka, a za nju smo se pripremali tri godine. Više ulažemo nego što se traži od nas, a ključ uspjeha su ljudi. Sedam momaka brine o farmi, a njima ona nije radno mjesto, nego mjesto egzistencije s koji žive 24 sata – zaključuje.

Sunčane livade vlasnik su i HPA certifikata kvalitete.