Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
"Pametne škole" oduševile sve

Nastavak provedbe projekta vrijednog 12,7 milijuna kuna

Čeka se odobrenje projekta “Pametne škole 2”
1/2
Foto: bpz.hr
Dokumentacija za postavljanje solarnih elektrana za 15 škola već je razrađena

U sklopu projekta prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. “Inovativnim umom do pametnih škola” ili skraćeno “Pametne škole”, u Gradačcu je ovih dana svečano otvorena energetski obnovljena Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića. Riječ je o četvrtoj od ukupno sedam škola uključenih u projekt koji je financiran sredstvima programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC, a provode ga Centar za razvoj i podršku (CRP), Tuzlanski kanton, Brodsko–posavska županija, Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo iz Slavonskog Broda.

Pametne škole Projekt “Pametne škole” Opremili solarni laboratorij i štede na energiji

Ukupna vrijednost radova na energetskoj obnovi škole iznosila je 84.744 eura, a uključivala je termoizolaciju vanjskih zidova, izolaciju stropa, zamjenu vanjske stolarije i zamjenu sustava grijanja novim i energetski učinkovitim kotlom na biomasu (pelet). Zaposlenici škole nisu skrivali zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu.

Foto: bpz.hr

Uspostavljeni kontakti

Na svečanosti presijecanja vrpce i otvorenja obnovljene škole sudjelovao je i zamjenik župana Brodsko-posavske županije Damir Mirković. On je naglasio činjenicu da su projektni timovi susjednih zemalja tijekom ovog projekta uspostavili i unaprijedili značajne kontakte s nevladinim organizacijama te iskazao vjeru kako će to iskustvo olakšati apliciranje i pridobivanje sredstava za realizaciju novih zajedničkih projekata. Također, naglasio je kako će BPŽ, koji već ima razrađenu dokumentaciju za postavljanje solarnih elektrana za 15 škola, u idućem provedbenom ciklusu sve te škole opremiti solarnim elektranama.

internet Brodsko-posavski dožupan Stjepan Bošnjaković o projektu razvoja infrastrukture Županija razvija širokopojasni internet od najmanje 40 Mb/s

Cjelokupni projekt pametnih škola u sve tri države vrijedan je oko 12,7 milijuna kuna, a provode ga vlasti Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije u suradnji s udrugama. U dosadašnjem tijeku realizacije projekt je ostvario izniman uspjeh na zadovoljstvo svih osnovnoškolaca i njihovih roditelja.

U skoroj budućnosti

Kako je na svečanosti naglasio zamjenik Mirković, iznimna kvaliteta provedbe ovog projekta i polučeni rezultati potaknuli su sudionike na apliciranje na novi projekt “Pametne škole 2”, čije se odobrenje očekuje u skoroj budućnosti.

Posjet Županiji Đaci razmjenjivali pitanja i odgovore s dožupanom i pročelnicom Iz prve ruke doznali kako funkcionira Županija