Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Kolegij gradonačelnika i načelnika Međimurske županije

Nastavit će se energetska obnova, digitalizacija, gradnja vrtića...

Foto: Međimurska županija
Zajednica tehničke kulture Međimurske županije koja okuplja oko 2000 članova u 11 udruga nema prostor za rad u svom vlasništvu. Gradovi i općine će se odreći suvlasništva, zgrada će se obnoviti i tu će biti Centar tehničke kulture

Više od 75 godina djeluje Zajednica tehničke kulture Međimurske županije koja okuplja oko 2000 članova u 11 udruga. Velik je problem Zajednice to što nema prostor za rad u svom vlasništvu, pa  se na prijedlog župana Matije Posavca i gradonačelnice Čakovca Ljerke Cividini na kolegiju gradonačelnika i načelnika raspravljalo o toj temi.

Zgrada u kojoj djeluje Zajednica u vlasništvu je Grada Čakovca i 17 općina, a apliciranje na EU fondove s ciljem obnove zgrade nije moguće ako nije riješeno vlasništvo nekretnine. Plan je da se nakon obnove napravi Centar tehničke kulture u kojem bi se okupljali mladi tehničari i smjestile sve udruge tehničke kulture, objasnio je predsjednik Zajednice tehničke kulture, Željko Medved.  Gradonačelnici i načelnici prihvatili su prijedlog kojim će općine prenijeti svoj dio vlasništva na Grad Čakovec.

Župan Posavec predstavio je operativne programe koji će omogućiti povlačenje novih sredstava iz EU fondova do 2027. godine. Hrvatskoj će na raspolaganju biti 8,7 milijardi eura. Međimurskoj županiji, gradovima i općinama najzanimljiviji su programi koji uključuju jačanje gospodarstva ulaganjem u istraživanja i inovacije, podupiranje poslovne konkurentnosti, digitalizaciju i razvoj vještina za pametnu specijalizaciju, kao i energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te jačanje zdravstvenog sustava. Putem ovog programa bit će dostupno više od pet milijardi eura.

Moći će se nastaviti s energetskom obnovom škola i javnih ustanova, digitalizirati gradski i prigradski sustavi javnog prijevoza, sagraditi i modernizirati vrtići, turistička i sportska infrastruktura.