Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
POSEBNA PRAVILA ZA CIJEPLJENE

Nastavljaju se akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Akcije dobrovoljnog darivanja krvi provodit će se u Jastrebarskom, Samoboru, Velikoj Gorici, Zaprešiću, Samoboru, Dugom Selu i Ivanić-Gradu, a raspored je dostupan na stranici Županije

Društva Crvenog križa Zagrebačke županije provodit će redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi. S obzirom na epidemiološku situaciju, darivanju ne mogu pristupiti ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili su i sami oboljeli od koronavirusa, a postoje i posebna pravila za cijepljene.

Završeno je ocjenjivanje osam različitih sorti koje se uzgajaju na ovom području Tek se uvodi u proizvodnju, ali sibilla je najukusnija jagoda u Zagrebačkoj županiji

Ako se cjepiva temelje na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) – odgoda darivanja je 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok), a dođe li do nuspojava na cjepivo, treba pričekati sedam dana. Ako se cjepiva temelje na adenovirusno-vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen), odgoda darivanja je četiri tjedna nakon cijepljenja, a oni koji ne znaju kojim su cjepivom cijepljeni također bi trebali pričekati četiri tjedna.

Akcije će se provoditi u Jastrebarskom, Samoboru, Velikoj Gorici, Zaprešiću, Samoboru, Dugom Selu i Ivanić-Gradu, a raspored je dostupan na stranici Županije.