Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Završeno je ocjenjivanje osam različitih sorti koje se uzgajaju na ovom području

Tek se uvodi u proizvodnju, ali sibilla je najukusnija jagoda u Zagrebačkoj županiji

Foto: Zagrebačka županija
Na prostoru županije uzgaja se, inače, više od 3 milijuna sadnica jagode, i to na ukupnoj površini od 100 hektara

Sorta jagode sibilla, odlukom potrošača, najukusnija je sorta koja se uzgaja u jagodnjacima Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Odlučeno je to tako na ovogodišnjem ocjenjivanju, i to jubilarnom dvadesetom, a ocjenjeno je osam sorti jagode – clery, yoli, alba, quicky, assia, albion, murano i sibilla. Ovogodišnja pobjednička sorta, zanimljivo je, tek se uvodi u proizvodnju i nije značajnije raširena, no potrošačima je bila najukusnija.

ZASLUŽILI NAKLON DO PODA Vatrogasci DVD-a Pribić spasili staricu iz buktinje

Uzgaja se 3 milijuna sadnica

– Potrošači su najbolji suci! Kroz oplemenjivačke programe, znanost može “stvoriti” nove sorte i misliti da su one najbolje, ali ako ih potrošači ne prihvate, sve je uzalud – rekao je Boris Duralija, voditelj ocjenjivanja koje je ove godine održano na Repro Eko Farmi u Volavju pored Jastrebarskoga.

Na prostoru Zagrebačke županije i Grada Zagreba, na ukupnoj površini od oko 100 hektara, uzgaja se, inače, više od tri milijuna sadnica jagode. Ocjenjivanje je održano u sklopu manifestacije “Dani zagrebačkih jagoda” na kojoj, uz potporu Grada i Županije, sudjeluju proizvođači udruženi u Udrugu Jagodni prsten i Udrugu uzgajatelja jagoda Grada Zagreba. Jagode prodaju na lokacijama diljem Zagreba i u gradovima Zagrebačke županije. U Udruzi “Jagodni prsten” je 17 proizvođača iz županije, koji imaju oko 750.000 sadnica.

NALAZI SE U ISPOSTAVI DOMA ZDRAVLJA Rude su dobile novu ljekarnu

Teška sezona za jagodare

– Unazad nekoliko godina pogađaju nas niske temperature u vrijeme cvatnje jagoda. Ova je bila najgora do sada pa je urod smanjen i do 50 posto – rekao je Željko Varga, predsjednik udruge Jagodni prsten. Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije, rekao je da je manifestacija Dani zagrebačkih jagoda najbolji kanal za prodaju ovoga voća.

– Potrošači mogu dobiti svježu jagodu, birati sortiment i upoznati se s proizvođačem – rekao je Kraljičković podsjetivši da Zagrebačka županija raznim potporama već godinama stimulira uzgoj jagoda.