Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija nagradila učenike koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta

Natjecanja ih podižu, a ako pobijede – tko sretniji od mentora?

Foto: Zagrebačka županija
U protekle dvije godine od ukupno 89 učenika osnovnih i srednjih škola na području Zagrebačke županije, 45 ih je osvojilo prvo mjesto, 26 učenika dugo, a 18 učenika treće mjesto na natjecanjima

Marljivo su učili i pripremali se, a nerijetko su zbog dodatnih sati za knjigom morali propustiti dogovore s prijateljima ili omiljenu seriju. Pripreme za natjecanje, od školskog do onog najvišeg, od učenika zahtjeva mnogo odricanja, ali i ljubavi prema predmetu o kojem svakog dana uče.

No trud se za ovih 89 učenika osnovnih i srednjih škola iz Zagrebačke županije, koji su na državnim natjecanjima u protekle dvije godine osvojili jedno od prva tri mjesta, te njihovih 62 mentora, isplatio. Zato ih je dočekalo iznenađenje iz Zagrebačke županije u obliku poklon-bonova u iznosu od 500, 700 i 1000 kuna. Troje učenika i jedna mentorica tim su povodom bili na prigodnom prijmu kod župana Stjepana Kožića.

Ova godina bit će rekordna

– Svjesni smo da veliki rezultati ne dolaze preko noći. Put do njih popločen je radom, trudom, učenjem i treniranjem  i to je ono što vas posebno krasi – rekao je župan Kožić, dodavši kako je upravo obrazovanje već godinama prioritet u Zagrebačkoj županiji te istaknuvši kako se Zagrebačka županija itekako ponosi svojim talentiranim, vrijednim i uspješnim učenicima i mentorima.

– Ponajprije zbog kapitalne izgradnje, ova će godina biti rekordna jer smo pred samim završetkom niza vrijednih investicija – nove osnovne škole u Luki, novih sportskih dvorana u Bedenici  i Klinča Selima, dogradnje škole i dvorane u Pušći, a naveliko se radi i na gradnji nove sportske dvorane u Graberju Ivanićkom. Također, zelinska Srednja škola Dragutina Stražimira dobiva nove radionice i praktikume, a započela je i gradnja nove škole u Strmcu – rekao je Kožić.

Nekadašnja stipendistica Zagrebačke županije, a danas nagrađena mentorica Irena Peruš iz jaskanske osnovne škole zahvalila je u ime svih mentora istaknuvši kako biti mentor nije posao nego poziv.

– Bez obzira na to kakav rezultat učenici postigli, natjecanja doprinose njihovu samopouzdanju, a kad k tome još i pobijede, tko sretniji od nas mentora – naglasila je Peruš, zahvalivši Zagrebačkoj županiji što prepoznaje uspjehe učenika i rad mentora.

Da su pripreme za državna natjecanja itekako intenzivne, rekao je Val Karan koji je u posljednje dvije godine kao učenik Osnovne 
škole Ljudevita Gaja u Zaprešiću sudjelovao na čak devet državnih natjecanja, a na četiri od njih osvojio je jedno od prva tri mjesta.  Inače, Val je učenik s najboljim rezultatima na državnim natjecanjima u predmetnoj nastavi, a danas pohađa prvi razred XV. gimnazije i stipendist je Zagrebačke županije.

Barbara Jelić od malih nogu, pak, trenira gimnastiku, a sa svojom ekipom iz samoborske OŠ  Bogumila Tonija osvojila je drugo 
mjesto na državnom natjecanju u kategoriji sportske gimnastike. Koliko je to dobra i utrenirana ekipa bila, možda najbolje svjedoči činjenica da je svake godine, od petog do osmog razreda, nastupala na državnim natjecanjima.

Prvo mjesto za 45 učenika

Pojačani treninzi, bodovi na regionalnom natjecanju i odlična mentorica, prema riječima Hane Kršek, recept su za prvo mjesto na državnom natjecanju iz suvremenog plesa. Hana već 12 godina pleše u plesnom klubu, a na državnom natjecanju nastupila je kao učenica velikogoričke Umjetničke škole Franje Lučića.

Inače, u protekle dvije godine od ukupno 89 učenika osnovnih i srednjih škola na području Zagrebačke županije, 45 ih je osvojilo 
prvo mjesto, 26 učenika dugo, a 18 učenika treće mjesto.