Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
SVE POPULARNIJI SPORT

Natjecanje u nordijskom hodanju stiže u Varaždin

Ilustracija
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Hodat će se pet kilometara po kombiniranom terenu i prema propozicijama Međunarodne federacije nordijskog hodanja

U okviru 4. Međunarodnog susreta "Nordic Walking-Healty Living" u petak će se održati konferencija o nordijskom hodanju u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu, a u subotu 4. Festival nordijskog hodanja i pješačenja u Varaždinu.

varaždinski festival Na Špancirfestu 300.000 ljudi, promet veći za 7,68 posto

Susret organiziraju zagrebački savez sportske rekreacije "Sport za sve" u suradnji sa zavodom “Andrija Štampar“ i Hrvatskim savezom nordijskog hodanja te varaždinskim Klubom nordijskog hodanja.

O nordijskom hodanju u Hrvatskoj, tehnici i prednostima nordijskog hodanja na konferenciji u Zagrebu govorit će mnogi stručnjaci: Gordana Furjan Mandić, Krešimir Ritz,  Branislava Resanović, Hrvoje Radašević, Jelena Čvrljak, Anita Meštrić i Stjepan Heimer.

Natjecanje u nordijskom hodanju i Festival nordijskog hodanja i pješačenja u petak u Varaždinu održat će se od 9 do 16 sati na Kapucinskom trgu. Hodat će se pet kilometara po kombiniranom terenu i prema propozicijama Međunarodne federacije nordijskog hodanja - INWA.

Rekreativne rute su od jednog kilometra, dva i pol, pet i 10 kilometara.

NOVE SAUNE, JACUZZI, MASAŽE... Otvara se najveći wellnes centar u Varaždinskoj županiji

Ovog vikenda, od 27. do 29. rujna i na otoku Pagu, u organizaciji Turističke zajednice grada Paga i Nordijskog hodanja.hr održat će se manifestacija "Nordijsko hodanje Mjesečevim otokom".

Nordijsko hodanje - hodanje sa štapovima za sve

Sve popularniji sport u svijetu, kao i kod nas, je nordijsko hodanje - hodanje sa štapovima. Potrebni su samo kvalitetna obuća i štapovi kako bi se bavili njime, a ima brojne pozitivne učinke na zdravlje i dostupan je svima. Preporuča se svim dobnim skupinama, rekreativcima, sportašima te pojedincima koji imaju određene zdravstvene probleme, naravno, uz prilagodbu intenziteta zdravstvenom stanju pojedinca, rekla je Jelena Čvrljak iz Odjela za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo.

Prednost tog sporta je što je pogodan za gotovo sve terene. U kombinaciji s lijepom prirodom i svježim zrakom, izrazito pozitivno djeluje na čovjekovo fizičko i psihičko zdravlje, dodala je.

prijem sportaša Održan prijem za istaknute brodske sportaše Slavonskobrodski sportaši ostvarili iznimne uspjehe na natjecanjima

Pravilnom tehnikom nordijskog hodanja čovjek može izdržati dulje i više nego što bi mogao običnim hodanjem jer se tijelo manje umara, budući da je rad pravilno raspoređen na cijelo tijelo.

"Sama tehnika nordijskog hodanja zaista nije teška te ju svatko može savladati. Za one koji žele usavršiti tehniku, postoje razni tečajevi nordijskog hodanja, kao i organizirana hodanja pod vodstvom stručne osobe. Možete ga prakticirati praktički bilo gdje, u društvu ili sami, te u bilo koje doba dana. Kao i kod bavljenja bilo kojom drugom tjelesnom aktivnošću, svakako se preporučuje lagano zagrijavanje i razgibavanje tijela prije početka hodanja, te istezanje na kraju", rekla je Čvrljak.