Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavska županija povukla 45,3 milijuna kuna iz europskih fondova za projekt Orubica

Navodnjavanjem iz Save osigurat će se kontinuitet proizvodnje

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U planu je u i navodnjavanje središnjeg dijela županije – Sibinja, Bebrine i okolnih općina, kao i istočnog oko Velike Kopanice i Vrpolja

Brodsko-posavska županija povukla je za projekt sustava navodnjavanja Orubica 45,3 milijuna kuna iz europskih fondova. Riječ je o projektu čiji je cilj vodom iz rijeke Save navodnjavati više od 320 hektara poljoprivrednih površina na području općine Davor.

Usto, cijela povrtlarska proizvodnja u Orubici bit će zaokružena i gradnjom pogona za konfekcioniranje i skladištenje plodova proizvođačke organizacije povrtlara financiranom iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja.

Korist od ovog projekta za stanovnike općine Davor bit će višestruka, a najvažnije je što se navodnjavanjem iz Save osigurava kontinuitet proizvodnje u znatno većoj mjeri nego dosad.

– Suho ratarenje ili povrtlarenje u kojem su poljoprivrednici koristili vodu iz podzemlja ne može se uspoređivati s javnim sustavom. Ovaj sustav je ponajprije financijski jeftiniji, a kao drugo, količina vode koja se eksploatira iz izvora rijeke Save nikada neće doći u pitanje, što je posebno važno u kriznim ljetnim mjesecima, kada je i potreba za navodnjavanjem najveća. I treće, otvara nam se mogućnost da kontrolirane uvjete iz sustava navodnjavanja iskoristimo za projekt povrtlarske zone u Orubici – istaknuo je privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović.

U planu je u i navodnjavanje središnjeg dijela županije – Sibinja, Bebrine i okolnih općina, kao i istočnog oko Velike Kopanice i Vrpolja. Dosad je u okviru mjere 4.3.1. “Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja” u sklopu 17 projekata ugovoreno u Hrvatskoj 666,3 milijuna kuna.