Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Potpisani ugovori vrijedni 43 milijuna kuna

Navodnjavat će se još 1000 hektara do 2020. godine

Virovitičko-podravska županija
Foto: Kristijan Toplak
Uz sustave navodnjavanja, poljoprivrednici će postići veće prihode po jedinici površine i stoga bolje živjeti – ističe župan Igor Andrović

Čak 1000 hektara poljoprivrednih površina počet će se navodnjavati u Virovitičko-podravskoj županiji, i to već do 2020., a investicija je to vrijedna 43 milijuna kuna. Potpisani su, naime, ugovori o izgradnji sustava navodnjavanja Đolta I. faza i Novi Gradac – Detkovac. Prvi pokriva oko 250 hektara i vrijedan je približno 6,2 milijuna kuna, drugi će obuhvatiti 750 hektara i stajat će 37,1 milijuna kuna. Sufinancirat će se EU novcem. Vrijedne ugovore potpisali su virovitičko-podravski župan Igor Andrović, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te Slavko Rajnović u ime zajednice ponuditelja tvrtki Brana i Vodotehnika. Svečanosti potpisivanja ugovora za gradnju sustava Đolta I. faza i Novi Gradac – Detkovac, uz predstavnike Hrvatskih voda, nazočio je i zamjenik župana Marijo Klement, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović i v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Dario Ripli.

Promet u Virovitičko-podravskoj županiji Izglasana Deklaracija o prometnoj izoliranosti županije Nema ni metra autoceste ili brze ceste, a tragedije česte

Sustav Novi Gradac-Detkovac crpit će vodu iz rijeke Drave, a Đolta iz dva zdenca. Koristit će stanovnicima na području općina Špišić Bukovica, Lukač i Gradina. No tu neće biti kraj.

Prednjače u Hrvatskoj

– U završnoj fazi smo projektiranja i ishođenja građevinske dozvole Kapinci – Vaška II. faza za oko 600 hektara. Projektiramo i sustav Lukač s dodatnih 1000 hektara, u dvije faze po 500 hektara. U planu nam je i sustav navodnjavanja Đolta II. s još 250 hektara. Cilj nam je razvoj poljoprivrede i proizvodnja isplativijih kultura na navodnjavanom području. Uz ove sustave navodnjavanja, poljoprivrednici će imati veće prihode po jedinici površine i bolje živjeti – ističe župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija prednjači u projektima sustava navodnjavanja.

– U sustavima Đolta I. faza i Novi Gradac - Detkovac dobit ćemo nove navodnjavane površine koje će se nadograditi na već postojećih 1260 hektara sustava Kapinci – Vaška. Dvama novim projektima izgradit će se oko 30 kilometara cjevovoda. Rokovi za izgradnju su 18 mjeseci, a uz probni rad očekujemo da bi u razdoblju od dvije godine ovi sustavi bili u upotrebi – najavio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Uklapa se to, nastavio je, u mjere Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja od 357 milijuna kuna za devet projekata navodnjavanja, a u sljedećem krugu nadmetanja, županije će, pa tako i Virovitičko-podravska, moći prijaviti nove projekte.

Dva projekta, istaknuto je, Virovitičko-podravsku županiju ne stoje ništa jer 85 posto novca stiže iz EU, a preostalih 15 posto izdvojit će RH.

– Županija će nakon gradnje, postati vlasnik ovih sustava jer ona najbolje zna kako se brinuti o njihovu razvoju. Početak radova očekujemo uskoro, u vrijeme ljetne sezone – najavio je Đuroković.

Ideja navodnjavanja na ovom području, čulo se na potpisivanju, starija je od deset godina.

– Virovitičko-podravska županija je motor i prva u provedbi projekata s tisućama navodnjavanih hektara u skorijoj budućnosti. Time će se otvoriti mogućnosti i nova radna mjesta, predispozicije ljudima da ostanu u ovom kraju jer od poljoprivrede se može živjeti. Mi se kao tvrtka bavimo proizvodnjom hrane i dokazujemo kako je to profitabilna djelatnost. Naravno, onaj tko želi živjeti od poljoprivrede mora navodnjavati površine i tada će imati kvalitetnu hranu, a uzgajajući visokoprofitabilne kulture ostvarivat će profit – poručio je Slavko Rajnović, direktor BRANA-e.

Zaustavljaju iseljavanje

– Ovakvim projektima zaustavljamo iseljavanje stanovništva, jer nam je cilj zadržati ljude koji će svojim radom i kvalitetnim poljoprivrednim kulturama pronaći svoje mjesto na policama hrvatskih trgovačkih centara – dodao je. Zahvalio je, zbog svih projekata, i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, županu Androviću, Hrvatskim vodama...

– Što veći broj navodnjavanih hektara ponudit će nova zapošljavanja, novu perspektivu našim stanovnicima. Virovitičko-podravska županija svojim sustavima navodnjavanja pokazala se kao respektabilna županija koja zna stvoriti preduvjete za opstanak i napredak poljoprivrede uz dohodovnije kulture – rekao je, pak, saborski zastupnik Josip Đakić.

posao Projekt “Zaželi” Za tri općine odobreno po dva milijuna kuna