Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ravnatelj Petar Škorić o projektima ŽUC-a

Ne smijemo svi stati, u nacionalnom je interesu da što više tvrtki “preživi” krizu

1/12
Foto: Županijska uprava za ceste Split
U ŽUC-u imaju još natječaja koji su u tijeku i gdje bi radovi uskoro trebali početi

Radovi na rekonstrukciji županijske ceste ŽC 6146 prema Krušvaru privode se kraju, izvijestio je Petar Škorić, ravnatelj Županijske uprave za ceste.

Brojna gradilišta

Proširena je postojeća cesta u dužini od 1,5 km, a na spoju Dugopolje – Bisko izgrađen je i novi rotor s javnom rasvjetom. Radovi su počeli u prosincu prošle godine, a do kraja mjeseca sve će biti gotovo. Ukupna dužina zahvata s ograncima je 1,5 kilometara. Postojeća cesta proširena je s prijašnjih oko 4 na 5,5 metara, a na spoju sa županijskom cestom Dugopolje – Bisko izgrađen je i novi rotor s postavljenom javnom rasvjetom. Ukupna vrijednost izvedenih radova je oko 3,5 milijuna kuna bez PDV-a. Izvođač radova je Strabag d.o.o., a nadzor obavlja Vit-projekt d.o.o.

Foto: Županijska uprava za ceste Split

– Posebno zahvaljujem svim građevinskim tvrtkama koje unatoč krizi nisu obustavile svoje aktivnosti i izvode radove na otvorenim gradilištima, vodeći pri tome računa o zdravlju i zaštiti radnika – rekao je Škorić.

Kaže kako ŽUC ima dosta aktivnih gradilišta.

Na Braču uređuju cestu Postira – Dol, vrijednu 3,5 milijuna kuna, a završavaju i radove na cesti Supetar – Splitska. Na Visu još treba asfaltirati obilaznicu Visa prema Češkoj vili. U Vrgorcu je dovršeno novo raskrižje prema naselju Pčelinjak, gdje su smještene osnovna i srednja škola te dječji vrtić, vrijedan 2,6 milijuna kuna te se priprema gradnja ceste u Stilji vrijedne 4,5 milijuna kuna. Radi se prva dionica ceste Koljane – Dabar od četiri kilometra, kao i cesta Dolac Donji – Trnbusi vrijedna 4,5 milijuna. Obnavlja se kolnik u Segetu Donjem prema hotelu Medena, gdje ulažu tri milijuna kuna. Napravljen je i cestovni ulaz u budući Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici, vrijedan 1,2 milijuna kuna.

– U tijeku su radovi na sanaciji županijske ceste ŽC 6129, kroz Bliznu Donju, općina Marina. Nakon gradnje vodovoda i polaganja novog elektroenergetskog kabela kroz cestu, rekonstruira se kolnička konstrukcija. Skinuti su ostaci postojećeg asfalta, u tijeku je izrada tamponskog sloja, a nakon toga slijedi asfaltiranje u širini od 5,5 m. Ukupna dužina zahvata je 1800 metara. Izvođač radova je Bartulin, a nadzor Dora inženjering. Vrijednost investicije je 1,5 milijuna kuna s PDV-om od kojih ŽUC financira 60%, a Općina Marina 40%. Rok za završetak radova je do sredine svibnja – govori Škorić.

Foto: Županijska uprava za ceste Split

Na Hvaru su započeti radovi na ulazu u Stari Grad vrijedni tri milijuna kuna, ali su ih prekinuli zbog ograničenja. Naime, vlasti nerado daju propusnice radnicima da dolaze na otok u ovo vrijeme pandemije. Na Čiovu se rekonstruira cesta kroz Okrug. I tu su radovi nakratko bili prekinuti, ali su nastavljeni. U ŽUC-u imaju još natječaja koji su u tijeku i gdje bi radovi uskoro trebali početi.

Potičemo tvrtke na rad

– Dosta se radi, gdje god se izvođači mogu sigurnosno organizirati. Neki su prvo stali, ali su poslije odlučili nastaviti, uz propisane mjere. Mi ih potičemo jer je riječ o poslu na otvorenom, gdje je moguće pridržavati se zaštitnih mjera. U hrvatskom nacionalnom interesu je nastaviti sa svim gospodarskim aktivnostima gdje god je to moguće. U interesu svih je da što veći broj tvrtki “preživi” ovu krizu i nastavi poslovati i isplaćivati plaće, poreze i doprinose – poručio je Škorić.