Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Stjepan Kožić i Mihael Zmajlović:

'Nećemo sudjelovati u HDZ-ovoj političkoj trgovini za kontrolu Skupštine'

Mihael Zmajlović i Stjepan Kožić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zagrebački župan Stjepan Kožić i predsjednik Skupštine Mihael Zmajlović sazvali su konferenciju nakon što je vladajuću većinu u Skupštini napustila HSS-ova vijećnica Jasminka Mataušić, a na stranu HDZ-a prebjegao je i županijski HNS

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić (HSS) i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mihael Zmajlović (SDP) u četvrtak su na konferenciji za novinare izjavili da neće sudjelovati u licitacijama i trgovini koje je pokrenuo HDZ u borbi za kontrolu Skupštine, jer su građani na lokalnim izborima dali povjerenje koaliciji HSS-SDP-HNS-Laburisti, pa se nadaju da u utorak na sjednici Skupštine ipak neće doći do prijevare birača.

Kožić i Zmajlović sazvali su konferenciju nakon što je vladajuću većinu u Skupštini napustila HSS-ova vijećnica Jasminka Mataušić, a na stranu HDZ-a prebjegao je i županijski HNS.

- Na lokalnim izborima u svibnju građani su meni i mojim zamjenicima, temeljem programa koji smo predstavili kao koalicija HSS-SDP-HNS-Laburisti, dali natpolovičnu podršku u prvom krugu. I u Županijskoj skupštini naša lista dobila je najviše glasova, ne temeljem trgovine, već izbornih rezultata - istaknuo je Kožić.

No, sada umjesto o projektima i rezultatima, moramo govoriti o političkoj trgovini koja nagriza legitimitet parlamentarnog sustava i razara vjeru građana da nam je njihovo mišljenje bitno, dodao je. 

- Oštro osuđujem sve koji pokušavaju izigrati volju građana i doći na vlast političkom trgovinom. Ni HDZ-u, koji već mjesecima 'rovari' i kupuje pojedine članove Županijske skupštine, ni vijećnicima HNS-a koji su otišli HDZ-u, kao niti bivšoj vijećnici HSS-a koja je izdala našu koaliciju, ne služi na čast to što ne poštuju volju građana, nego ruše stabilnost iznimno uspješne županije i dovode u pitanje donošenje proračuna i provedbu projekata - poručio je Kožić.

Komentirajući tvrdnje predstavnika HDZ-a da imaju većinu u Županijskoj skupštini i vlast u Zagrebačkoj županiji, Kožić im je poručio: "Gospodo iz HDZ-a, možda imate većinu u Županijskoj skupštini, koju ste stekli na nelegitiman način, ali vlast u Zagrebačkoj županiji nemate. Kada netko stalno govori - imamo vlast, onda to znači da ga zanima samo vlast, a ne odgovornost prema građanima".

Zmajlović: HDZ je od lipnja pokrenuo "hibridni rat"

Zmajlović je ustvrdio kako je HDZ od lipnja, nakon što je poražen na izborima, pokrenuo "hibridni rat". "Ako 'hibridni rat' nije bespoštedno otimanje vijećnika s lijeve koalicijske liste, sa ciljem mijenjanja iskazane volje birača, onda ne znam što jest", rekao je.

- Njima je prvo prešla osoba koja je samo par mjeseci iznosila stavove protiv suradnje s HDZ-om. Riječ je isto tako o osobi čija je tvrtka u financijskim problemima i prošle godine je iskazala gubitak. Ne želim ništa insinuirati, ali mogu obećati da ćemo pratiti razvoj situacije, trag budućeg zapošljavanja, eventualnih budućih poslova i sva saznanja prijaviti nadležnom Državnom odvjetništvu - najavio je Zmajlović.

Za prijevaru birača optužio je i HNS, koji je na izborima bio dijelom lijeve koalicije, da bi prvom prilikom prešao na stranu desnice.

- Govore o stabilnosti, a oni su ti koji s HDZ-om unose nestabilnost u Zagrebačku županiju, govore o obrazovanju, a oni su ti koji mijenjanjem strana i ugrožavanjem donošenja proračuna ugrožavaju obrazovanje u Zagrebačkoj županiji - rekao je.

- HNS Zagrebačke županije uključio se u međusobne obračune lokalnih HDZ-ovih šerifa i izigrao svoje birače, i sve to zbog nekoliko fotelja i pozicija u državnom energetskom sektoru i ostalima. Sramota je što to uopće ne skrivaju - kaže Zmajlović.

- Iskreno se nadam kako u utorak ipak neće doći do prevare birača i pozivam sve stranke koje participiraju u Skupštini Zagrebačke županije da ne budu 'smokvin list' trgovačkoj koaliciji. Moja funkcija tu nije bitna, bitno je samo da na čelu Skupštine bude netko tko je tamo zbog volje građana, a ne sramotne kupovine - poručio je Zmajlović.