Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska 74 pregleda
Poljoprivredna komora

Neiskorištena šansa u proizvodnji agropeleta

Tvrtka Euro-tim vlasnika Darka Grivicica uložila je tri milijuna kuna u novu liniju postrojenja za proizvodnju peleta u Slobodnici
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Osim što je riječ o najekološkijem energentu, grijanje na pelete višestruko je jeftinije, jer jedna litra lož-ulja, koja košta oko 5 kuna, ima jednaku energetsku vrijednost kao dva kilograma peleta, koji koštaju oko dvije kune

U proizvodnji peleta krije se velika šansa za hrvatske poljoprivrednike. Istaknuto je to na sastanku Hrvatske poljoprivredne komore s predstavnicima Brodsko-posavske županije, obrazovnim institucijama i tvrtkama u Slavonskom Brodu. Osim što je riječ o najekološkijem energentu, grijanje na pelete višestruko je jeftinije, jer jedna litra lož-ulja, koja košta oko 5 kuna, ima jednaku energetsku vrijednost kao dva kilograma peleta, koji koštaju oko dvije kune.

- Na tehnološkoj razini koju sada imamo relativno je lako pokupiti otpad s njiva, pretvoriti ga u pelete i kasnije distribuirati. To može biti dodatna zarada svim obiteljskim gospodarstvima – kaže Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. O svojim iskustvima govorio je Darko Grivičić iz Kujnika, jedini proizvođač agropeleta u Hrvatskoj. Njegov proizvodni pogon dobar je primjer efikasnog korištenja ostataka iz poljoprivredne proizvodnje i suvremenih tehnologija u ekonomski opravdanoj proizvodnji agropeleta.

- Postoji ozbiljna razlika između sagorijevanja agropeleta i drvenih peleta. Od najboljeg drvenog peleta naš je agropelet lošiji 5 do 10 posto, ali je zato za 10 do 20 posto bolji od najvećeg dijela smeća od peleta koje je prodavano ove i prošle godine – kaže Grivičić.