Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Počela je šibenska božićna avantura – ADVENTURA!

Nema zime! slogan je suncem okupanog šibenskog adventa na čak pet lokacija

Advent u Šibeniku
Foto: Grad Šibenik
Bogat i raznolik program Adventure grad će tijekom prosinca zaviti u božićno ruho, a oni kojima se najmlađi najviše vesele – radionički programi Adventurice – započeli su ove subote kada je svoja vrata otvorila Galerija Matija uz nastupe dječjih zborova Cvrčak i Balarin

Već tradicionalnim paljenjem božićnih lampica u šibenskom đardinu, Perivoju Roberta Visianija, na blagdan sv. Nikole otpočelo je novo izdanje božićnog sajma, omiljene Adventure! Šibenčani su krenuli u prosinački đir gradom, gdje ih i ove godine čeka glazbeni program na više lokacija unutar stare gradske jezgre, božićni sajam na kojem će se predstaviti mali obrtnici i vlasnici kućnih radinosti te raznolika gastro ponuda tradicionalnih blagdanskih delicija i inovativnih ‘’street food’’ kombinacija. Izvijestili su na ovaj način o omiljenoj Adventuri iz šibenske lokalne uprave i dodali kako će se osim na glavnoj adventskoj lokaciji - Parkiću, glazbeni programi odvijati i na novoj Adventurinoj lokaciji za ovu godinu – Maloj loži čije je otvorenje zakazano za 13. prosinca.

ADVENT U POREČU Vrući aperol i vrući gin, istarske kobasice, sarma u burgeru, gira volta, kolač od mrkve, panettone…

Kulturna prijestolnica

– Na dvije će pozornice tijekom prosinca nastupiti i Zemlja gruva sa svojom zaraznom energijom, specifičnim imidžem i neobičnim izričajem koji kombinira afro, neo soul, ragg, reggae, jazz i swing glazbu, Vesna Pisarović, prva dama hrvatske jazz scene Zdenka Kovačiček s Greenhouse Blues Bandom, Detour, Jelena Radan i Meritas sa zajedničkim glazbenim konceptom When Tomorrow Comes, riječki rokeri Jonathan i njihovi sugrađani Mr. Lee & IvaneSky (Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević), osječka putujuća glazbenica Aklea Neon, te nastupi tribute bendova Stereo Deficit (Artic Monkeys Tribute Band) i ABBA Real Tribute. Uz njih tu su i koncerti brojnih bendova lokalne glazbene scene: Spectrum, Bloom, Cabaret, El Gato, Bagatini te nezaobilazne jutarnje fešte u Parkiću: ona s Fenixima na Badnje jutro i s Oranž bendom na Silvestrovo. Osim glazbenih imena, Adventura će, kao i prošlih godina, posebno predstaviti događanja kao što su Fritulada, gurmansko natjecanje u spravljanju fritula koje se organizira povodom blagdana Proslave, a ništa manje zanimljivo neće biti ni na, sad već tradicionalnom, puštanju lampiona za Badnjak s humanitarnim predznakom – istaknuli su iz gradske uprave. U Šibeniku naglašavaju i bogat novogodišnji program koji se odvija pod geslom „Jedan grad, tri nine“.

– Tako će Šibenčani novo ljeto dočekati s Nenom Belanom & Fiumensima te Cubismom u Parkiću, na Maloj loži s DJ Kristijanom Molnarom, prvim izborom šibenskih promicatelja elektronske glazbe – udruge RatCat. Glavna pozornica ovogodišnjeg dočeka smjestila se na najljepšem šibenskom trgu - Trgu Republike Hrvatske, uz UNESCO-vu ljepoticu, katedralu sv. Jakova, gdje nastupaju britanske legende - Stereo MC’s prije kojih će publiku zagrijati MC Sassja, poznata po energičnim nastupima koji osvajaju simpatije publike gdje god nastupi – ističu iz gradske uprave.

– Malo je događanja kojima uspješno pođe za rukom ujediniti različite interese i povezati različite lokacije povijesne gradske jezgre, a sve zahvaljujući organizacijskom timu koji s našim ugostiteljima, obrtnicima, trgovcima, našim glazbenicima, umjetnicima, vrtićima, školama i udrugama te tvrtkama i ustanovama iz godine u godinu stvara sve kvalitetniju Adventuru. Ove se godine, osim s najboljim Adventskim sajmom na obali možemo pohvaliti jedinstvenim i programski najpotpunijim dočekom koji je samo još jedna potvrda - Šibenik je kulturna prijestolnica Dalmacije! – kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Nikad bogatiji Advent u Kaštelima Nastupaju Alen Nižetić, Psihomodo pop, Crvena jabuka, klape Cambi i Sv. Juraj...

Bogat i raznolik program Adventure grad će tijekom prosinca zaviti u božićno ruho, a oni kojima se najmlađi najviše vesele – radionički programi Adventurice – započeli su ove subote kada je svoja vrata otvorila Galerija Matija uz nastupe dječjih zborova Cvrčak i Balarin. Na mini izdanju Adventure pjesme, predstava i dječjeg osmijeha ovog prosinca neće nedostajati jer je kalendar radionica popunjen sve do 31. prosinca kada će za najmlađe biti upriličen i doček Nove godine. Osmišljeni radionički programi temelje se na reciklaži i gospodarenju otpadom, o čemu djeca uče kroz igru i zabavu. Da bi svaki dan Adventurice bio što zanimljiviji i raznolikiji, u osmišljavanju i provedbi radioničkog programa i ove se godine priključio Nacionalni park Krka, dugogodišnji strateški partner Adventure, naveli su iz gradske uprave, te istaknuli da se nastavlja sve to na plastic-free filozofiju Adventure, koja nosi titulu prvog (ako ne i jedinog) takvog adventa u Hrvatskoj.

U sam centar Parkića postavljena je igra simboličnog naziva „Zemljo, ne ljuti se“ koja osim dobre zabave ekološkim porukama nastoji podići svijest posjetitelja šibenskog adventa o gorućem problemu klimatskih promjena. Kako jednu od glavnih odrednica ekološke održivosti savršeno opisuje krilatica „kupuj lokalno“, na Adventurinom Sajmiću (koji se ove godine smjestio na trgu Medulić) od 15. do 26. prosinca svojih će ruku djela predstaviti osam ponuđača, redom mali obrtnici, vlasnici kućnih radinosti i lokalni proizvođači na čijim će kućicama biti lako odabrati božićne poklone za najmilije.

SISAK Svjetlosni tunel na šetnici uz Kupu novi je adventski ukras u gradu

Slasna ponuda ugostitelja

Energiju za posjetiti sve Adventurine lokacije, Šibenčani i njihovi gosti moći će napuniti uživajući u slasnoj ponudi ugostiteljskih kućica, koje ove godine uz nezaobilazne božićna jela i slasticenude i brojna „street food“ jela temeljena na fuziji tradicionalnih božićnih jela i modernih trendova u gastronomiju. Njih četrnaest se smjestilo u Parkić, dvije na Malu ložu.

– Peta šibenska Adventura aktivirat će čak pet različitih lokacija unutar gradske jezgre te će donijeti toliko pozitivne energije i vratiti život u grad. Mogu još samo reći da smo ovakvim prosincima u Šibeniku mogli samo maštati ne tako davne 2015., kada je ova avantura i započela. Dok traje blagdanski šušur nema zime u centru grada, a upravo pod sloganom „Nema zime!“ ovogodišnje izdanje Adventure ponosno ističe svu draž ovog sasvim posebnog, suncem okupanog adventa na hrvatskoj obali. Uz to, slogan opisuje i blagdanski period odgode svih briga, ali i apostrofira gorući problem klimatskih promjena čijim utjecajima svakodnevno svjedočimo – zaključio je šibenski 
gradonačelnik.