Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
HF Belišće u fazi zapošljavanja

Njihove proizvode kupuju divovi Michelin i Pirelli, a sada traže nove radnike

Pogon tvrtke Harburg-Freudenberger Belišće koja se bavi proizvodnjom hidrauličnih presa za vulkanizaciju automobilskih guma
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Od ukupno 2600 zaposlenih u Belišću, njih oko 1100 zapošljavaju čak dvije firme – HF Belišće i DS Smith Belišće Croatia. U posjet Belišću došao je i Stjepan Mesić da im pomogne s investitorima

Rade i stvaraju u malom Belišću, a prvi su u svijetu u proizvodnji strojeva za proizvodnju automobilskih guma. Njihove preše za vulkanizaciju guma najviše kupuju svjetski "divovi" - Michelin, Pirelli, Good Year i Continental. Proizvedu ih čak dvije po radnom danu.

- Izvozimo na sve kontinente, samo ne u Hrvatsku jer naša zemlja ne proizvodi automobilske gume. Investirali smo 30 milijuna eura u zadnjih šest godina, a u ovoj planiramo dodatnih sedam, u hale i visoku tehnologiju – pokazuje nam impresivni pogon Zoran Uranjek, član Uprave tvrtke Harburg-Freudenberger Belišće. Glavni konkurent im je tek japanski Mitsubishi.

Njihova tvornica u Belišću "hrani" 650 radnika, a do konca godine bit će ih više od 700. Prosječna plaća premašuje 5000 kuna. Usto, razvili su veliku mrežu kooperanata, u okolici, ali i do Zagreba, pa još 800 ljudi direktno radi za njih.

- U fazi smo zapošljavanja, ali ne možemo naći dovoljno kvalitetnih strojobravara, tokara, glodača, što zvuči paradoksalno, s obzirom na broj nezaposlenih. Tražimo 20 cnc operatera, nema ih na tržištu, a najbliža nam obrtnička škola, u Valpovu, upisuje tek šest ili sedam đaka za tu struku po generaciji – iznosi Uranjek.

Nezahvalna poduzetnička klima u Hrvatskoj na njih, pak, toliko ne utječe jer sve izvoze na svjetsko tržište.

- Bitno je zadržati nivo kvalitete, troškove i imati kvalitetne ljude – ističe.

Reinvestiraju dobit

Uspješnim poslovanjem može se pohvaliti i DS Smith Belišće Croatia, za proizvodnju papira i kartonske ambalaže.

- Investirali smo lani gotovo 15 milijuna eura. Taj ritam moramo nastaviti kako bismo održali korak s konkurencijom. Zapošljavamo 400-tinjak radnika – govori, pak, Toni Bilić iz Uprave te tvrtke.

U tim dvjema firmama, dakle, radi oko 1100 od ukupno 2600 zaposlenih u Belišću. Ostvaruju one, nadalje, čak 61 posto ukupne godišnje neto dobiti postignute u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji ili, u novcu, čak 77 milijuna kuna od ukupno 152,2 milijuna.

- Važnije od te dobiti je da se ona reinvestira i koristi za napredak u proizvodnji – ističe Bilić.

Da bi i država trebala poticati poduzetnike koji reinvestiraju dobit u Hrvatsku, mišljenja je i bivši predsjednik države Stjepan Mesić. Posjetio je jučer Belišće, čiji je i počasni građanin, i sastao se s poduzetnicima. Gradska ga je vlast najavila kao osobu koja, svojim vezama i utjecajem, može pomoći u privlačenju novih investitora.

- U svakom slučaju, ja ne mogu pomoći nikome da ostvari nekakve konkretne ugovore. To ne mogu. Ali mogu otvoriti vrata do državnih vrhova, do vrhova raznih asocijacija, banaka. Imam toliko kapaciteta da još mogu u tom smislu pomoći – poručio je Mesić.

Optimističan je, pak, gradonačelnik Dinko Burić.

- Očekujem vrlo brzo, do konca godine već, nove investicije u Belišću iz Azerbejdžana i Kazahstana i područja oko Kaspijskog jezera – pomalo tajnovito najavio je Burić. Poduzetnike privlače, naveo je, tako što ih oslobađaju komunalnog doprinosa, a iz gradske blagajne izdvajaju i jednokratnu pomoć za svako novo radno mjesto.