Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija ide prema energetskoj učinkovitosti

Nova 74 ugovora o sufinanciranju ugradnje fotonaponskih ćelija

1/2
Foto: SDŽ
Ukupna vrijednost ugovora koje su korisnici potpisali sa Splitsko-dalmatinskom županijom je oko 1,2 milijuna kuna

Ugovore o sufinanciranju ugradnje fotonaponskih ćelija sa Splitsko-dalmatinskom županijom su potpisala 74 korisnika. Ukupna vrijednost ovih ugovora je oko 1,2 milijuna kuna, a rebalansom proračuna osigurat će se nova sredstva, pa će se za desetak 
dana potpisati 63 ugovora s novim korisnicima.

– Svi koji su predali pravovaljanu dokumentaciju dobit će sufinanciranje pri ugradnji fotonaponskih ćelija na obiteljskim kućama – poručio je župan Blaženko Boban.

Oni koji se odluče ugraditi ćelije snage do 5 kW dobit će 12.000 kuna, do 8 kW dobit će 15.000 kuna, a oni čije će fotonaponske ćelije imati snagu 10 kW imat će sufinanciranje od 20.000 kuna.

PDV nula kuna

– Vlada je odlučila da stopa PDV-a na ugradnju fotonaponskih ćelija bude nula kuna. To je jako velika pomoć i obiteljima i svima onima koji žele ugraditi fotonaponske ćelije jer je to budućnost izvora električne energije – zaključio je Boban.

Svi potpisnici ugovora mogu se javiti i na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je još u tijeku, a njime se također sufinancira ugradnja fotonaponskih ćelija. Tako građani koji se odluče na ovaj potez uz vrlo malo vlastitih sredstava mogu osigurati energetsku neovisnost.

– Upravo je to naša želja kako bi energetska neovisnost bila dostupna sve većem broju naših sugrađana – ističe Boban.

Potaknuti velikim brojem prijava na ovogodišnji javni poziv, u Splitsko-dalmatinskoj županiji su u proračunu za 2023. godinu planirali višestruko veći iznos u odnosu na ovogodišnji. Ističu kako se nadaju da će građani i u sljedećoj godini krenuti u intenzivne pripreme za ugradnju fotonaponskih ćelija.

Paralelno s tim, za sljedeću godinu je u proračunu planirana stavka kojom će nositelji županijskih ustanova krenuti u ugradnju fotonapona na vlastitim zgradama, uključujući zgradu Županije, njezinih ispostava,  kao i zgrade drugih županijskih ustanova.

Drugi izvori sufinanciranja

– Želimo vlastitim primjerom pokazati kako je to prije svega isplativo, ali i kako je energetska neovisnost u ovim zahtjevnim 
vremenima jedan od segmenata sigurnosti, kako obiteljske tako i nacionalne – smatra Boban.

S obzirom na to da se sufinanciranje može ostvariti i iz županijskih, ali i iz sredstava FZOEU-a, bitno je istaknuti kako se iz navedenoga Fonda obiteljske kuće koje se nalaze na području posebne državne skrbi sufinancira s 80 posto, na 
brdsko-planinskim područjima sa 60 posto, a svi ostali s 40 posto sredstava.