Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Nastavu u osnovnim školama Sisačko-moslavačke započet će 10.241 učenik, od kojih je 1117 prvašića

Nova školska godina u znaku obnove mnogih objekata

Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Projekti energetske obnove osnovnih škola Mate Lovraka i Jasenovac vrijedni su više od 15 milijuna kuna

U školske klupe Sisačko-moslavačke županije sjest će 10.241 učenik osnovnih škola, a od toga je njih 1117 upisanih u prvi razred. Ove 2022./2023. školske godine 1129 učenika upisalo je prve razrede srednjih škola.

Energetske obnove

U Sisačko-moslavačkoj županiji ističu kako su u školama kojima oni upravljaju odrađeni mnogi radovi kako bi učenici mogli imati
nastavu u što boljim uvjetima. Obnovljeno je krovište Srednje škole Tina Ujevića u Kutini i dvorane OŠ Glina. U tijeku je obnova
krovišta dijela zgrade OŠ “Mate Lovrak” Petrinja i Srednje škole Novska.

U školama se uređuju parketi, učenički dom koji djeluje u sklopu Srednje škole Novska proširuje kapacitete, uređuje se kuhinja u OŠ “Braća Radić” Martinska Ves. U OŠ “Josipa Kozarca” Lipovljani, Tehničkoj školi Kutina i Učeničkom domu Kutina uređene su nove kotlovnice.

Nažalost, potres s kraja 2020. teško je oštetio mnoge školske objekte, a u tijeku je ili u narednim danima započinje obnova na sljedećim objektima: Srednja škola Glina (vrijednost radova 18,365.829,60 kn), OŠ Ivan Goran Kovačić, Gora (23,437.460,12 kn), OŠ Ivan Goran Kovačić, Gora – Područna škola Nebojan (6,417.608,13 kn), OŠ Katarina Zrinski, Mečenčani (7,467.238,58 kn), Srednja škola Viktorovac (vrijednost radova 2,193.841,88 kn).

– Za Gimnaziju Sisak završen je postupak nabave te se početak radova očekuje za desetak dana kada prođu rokovi žalbe. Vrijednost radova je 38,587.713,89 kuna – ističe župan Ivan Celjak, koji dodaje da su u tijeku radovi na bivšoj Strukovnoj školi Sisak koja se preuređuje u učenički dom, kao i obnova Domobranske vojarne u Sisku kamo će se smjestiti Regionalni centar kompetentnosti.

Sisačko-moslavačka županija nastavlja s ulaganjima i u druge infrastrukturne projekte. Energetska obnova škola nastavljena je obnovom petrinjske OŠ Mate Lovraka i OŠ Jasenovac. Oba su projekta vrijedna više od 15 milijuna kuna.

Aktivnosti za učenike

– Naši su osnovnoškolci, svi učenici 4. razreda iz cijele županije, išli na besplatno ljetovanje u Split, što je bio rezultat sporazuma
sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, a organiziran je i besplatni ljetni kamp za naše srednjoškolce u Mađarskoj. Održali smo i 1. ljetni Gaming kamp za djecu u Novskoj s Razvojnom agencijom Sisačko-moslavačke županije. Ondje su učenici učili kako napraviti vlastitu videoigru – nabrojio je župan ljetne aktivnosti za učenike u organizaciji županije.

Nije zanemareno ni visoko obrazovanje.

– Jedna od stradalih zgrada nakon potresa je i zgrada Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Petrinji. Kako se zgrada nalazi u neposrednoj blizini OŠ Dragutina Tadijanovića kojoj je osnivač Sisačko-moslavačka županija, bez obzira na to što nije nadležna za visokoškolsko obrazovanje, Županija se odlučila urediti zadnju etažu objekta škole i dati ga na korištenje Fakultetu. Investicijom od više od 2,5 milijuna kuna uređeno je potkrovlje, a Petrinja je ponovno postala studentski grad s gotovo 600 studenata koji studiraju na navedenom fakultetu. Kada se obnovi zgrada Fakulteta školi će ostati novouređenih 7 učionica koje će omogućiti rad škole u jednoj smjeni – ističe župan Celjak.

Inače, Županija je u postupku izrade projektne dokumentacije za obnovu još 4 objekta iz područja obrazovanja.