Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska 33 pregleda
poučna staza Put mlikarica

Nova turistička ponuda: biciklom ili pješice kroz prošlost šibenskog zaleđa

biciklističko-pješačka staza Put mlikarica
Foto: Grad Šibenik
U sklopu projekta očistit će se grmlje i drveće na već postojećim makadamskim putovima i pješačkim stazama, a uredit će se i pojedini dijelova staze koji su oštećeni

Grad Šibenik je uspješno povukao sredstva za projekt uređenja biciklističko-pješačke poučne staze 'Put mlikarica' na području Dubrave. Naime, Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice donijelo je odluku o sufinanciranju projekta u iznosu od 50.000 kuna.

Radi se o kružnoj stazi koja prolazi preko gotovo cijelog područja Dubrave kraj Šibenika u dužini 10,3 km. Obitelji koje su u prošlosti proizvodili mlijeko, mliječne proizvode i ostalu hranu, upravo su ovim putevima odvozili namirnice pomoću magaraca i ostale stoke u tadašnji težački Šibenik. Projekt predviđa čišćenje grmlja i ostalog drveća na već postojećim makadamskim putovima i pješačkim stazama, uređenje pojedinih dijelova staze koji su oštećeni te izradu sloja od mehanički zbijenog kamenog materijala. Također će biti postavljane informativne ploče duž cijele staze koje će opisati prošlost i značaj staze te biciklističke oznake.

"Uređenje biciklističko-pješačke poučne staze na području Dubrave izravno će pridonijeti obogaćenju turističke ponude, povećanju broja posjetitelja te popunjavanju smještajnih kapaciteta u mjestu koje nema izlaz na more. Proširenje turističke ponude pridonijet će razvoju selektivnih vrsta turizma u koje spadaju cikloturizam i planinarsko-pješački turizam te ekološki i izletnički turizam, a koji Grad Šibenik sustavno razvija. Projekt 'Put mlikarica' je još jedan u nizu projekata kojim dokazujemo da ulažemo u šibensko zaleđe, bogato turističkim potencijalom", kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, izvijestili su iz gradske uprave.

Ukupna vrijednost projekta je 100.250 kuna.