Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije radit će na podizanju kvalitete cikloturističke infrastrukture

Novi projekti certificiranih staza za turističko jahanje

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Financijski plan Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije za iduću godinu iznosi 2,3 milijuna kuna

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić nazočio je 8. sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske 
županije i 4. sjednici Skupštine županijske Turističke zajednice na kojoj je, između ostalog, usvojen rebalans proračuna kao i program rada i financijski plan Turističke zajednice za iduću godinu u vrijednosti 2.3 milijuna kuna.

Upravljanje kvalitetom

Županijska Turistička zajednica već nekoliko godina radi na razvoju konjičkog turizma, kao jedina županija u Hrvatskoj s certificiranim stazama i licenciranim vodičima turističkog jahanja. Iduće godine planiraju se daljnje projektne aktivnosti kad je riječ o izradi novih staza, a radit će se i na podizanju kvalitete cikloturističke infrastrukture te uvođenju i provedbi Bike&bed standarda za nositelje smještajne ponude u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom  županijom.

Program rada podrazumijeva i izradu strateških razvojnih dokumenata, projekt Kravata čiji je cilj povezivanje restorana i 
ugostiteljskih objekata s proizvođačima lokalnih poljoprivrednih proizvoda, projekt Okusi bjelovarsko-bilogorskog kraja kao i Labelling - projekt kojim županijska Turistička zajednica želi dodatnim posebnim i specijaliziranim oznakama za standardizirane 
objekte povećati kvalitetu turističke ponude obiteljskog smještaja, restorana, OPG-a, vinarija, agroturističkih gospodarstava.

Na sjednici je, među ostalim, istaknuto kako je Turistička zajednica BBŽ-a započela s projektom Integralno upravljanje kvalitetom turizma u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a moglo se i čuti da se u 2021. godini bilježi povećanje broja dolazaka gostiju za 27 posto u odnosu na prethodnu godinu, a veći je i broj noćenja, i to za 20 posto.

Godišnji program rada

Osim sjednice Turističkog vijeća, ovih je dana održana i 1. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije, kojoj je nazočila i zamjenica župana Marija Jungić, a na kojoj je usvojen Program rada Povjerenstva u idućoj godini.

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, na čelu s predsjednicom Jasnom Mikles Horvat, radit će na podizanju razine svijesti o važnosti poštivanja i unapređivanja ljudskih prava žena i muškaraca u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, poticanju aktivizma žena u svim područjima rada i života, poduzimanju mjera u cilju sprečavanja diskriminacije žena te promociji ravnopravnosti spolova kao općeg društvenog cilja.

Teme kojima će se baviti Povjerenstvo uključuju pitanje ljudskih prava i jednakih mogućnosti na tržištu rada. Bavit će se i ravnopravnošću u području odlučivanja, problemom nasilja, a cilj je i da se u suradnji sa Županijskim zavodom za javno zdravstvo analizira zdravstveno stanje žena i djevojčica u županiji, izradi prijedlog specifičnih potreba zaštite zdravlja žena starijih od 15 godina te da se predlože konkretne mjere nadležnim tijelima, s naglaskom na prevenciju reproduktivnog zdravlja.