Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
investicijski ciklus

Novi strojevi, novi pogoni, ali i sedam novih zaposlenika

Županijska ustanova Suvenir Arbor završila četverogodišnji investicijski ciklus
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
S novim, modernijim strojevima, ustanova Suvenir Arbor prerasla je u jednu od najmodernijih drvnih tvornica u Republici Hrvatskoj. U Ustanovi je među 64 zaposlene osobe njih 40 s invaliditetom, čime im je omogućen normalan život.

Županijska ustanova Suvenir Arbor završila je četverogodišnji investicijski ciklus uloživši 14 milijuna kuna u gradnju novih pogona i modernizaciju proizvodnje. Riječ je ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju koja zapošljava osobe s invaliditetom, a čiji je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija.

Uručeni su ugovori o bespovratnim potporama Bespovratne potpore Županijsku pomoć za obrtna sredstva i manje investicije iskoristit će 54 korisnika

– Ovim četverogodišnjim ulaganjima zaokružili smo investicijski ciklus vrijedan više od 14 milijuna kuna. Zadnji stroj koji nam je bio potreban za kvalitetniju proizvodnju namještaja instaliran je i pušten u pogon, a investicijom u solarne panele željeli smo uštedjeti, budući da imamo velike troškove za električnu energiju. Željeli smo i da ustanova kroz održivi razvoj bude samostalna i da imamo što manje troškova. Zadnje dvije godine veliki trud uložili smo u dizajn, a proizvodi su od punog drva. Velika je pomoć u našem radu i financiranje Bjelovarsko-bilogorske županije – rekao je ravnatelj Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor Alen Baščevan.

Osim u razvoju novih tehnologija, investicije se temelje i na održavanju zaposlenosti,  ali i otvaranju novih radnih mjesta. Tako je za vrijeme pandemije zaposleno 7 osoba, a ustanova danas zapošljava 64 osobe, od kojih je 40 osoba s invaliditetom. Podsjetimo samo kako je Suvenir Arbor prije samo sedam godina bio u teškom stanju i ovaj uspjeh nije došao preko noći. Naime, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs 2013. godine, kada je ponovno postao župan, tvrtku je zatekao u teškom stanju, praktički pred zatvaranjem, s dugovanjima prema državi, dobavljačima i samim radnicima.

Svjestan situacije, ali i važnosti tvrtke koja zapošljava osobe s invaliditetom, župan Bajs tada se ulovio u koštac s problemima i počelo je rješavanje pitanja predstečajne nagodbe. Podrazumijevalo je to brojne dogovore i niz sastanka s Ministarstvom financija, vjerovnicima, Hrvatskim šumama, ali u konačnici i s radnicima koji su se bojali za opstanak tvrtke, a samim time i za svoja radna mjesta, svjesni činjenice da će, ugasi li se proizvodnja u Suveniru, teško ikad doći do radnog mjesta.

Razgovori o suradnji sa Županijom Ruse iz Bugarske Zajedno do investicija u poljoprivredu, turizam, kulturu i lučku infrastrukturu

– Prije sedam godina ova ustanova je bila u predstečaju. Od tada puno toga se promijenilo, tvrtka je izašla iz predstečaja, riješila se obveze prema svim dobavljačima, i u konačnici u tom preporodu i investirala. Danas se završavaju zadnji radovi koji su ugovoreni, na solarnim panelima, ali i na uređajima koji su zapravo ustanovu pretvorili u jednu od najmodernijih drvnih tvornica u Republici Hrvatskoj. Naš je to doprinos inkluziji. Naime, u ovoj ustanovi rade oni koji imaju tjelesni invaliditet i ključ je da im omogućimo normalan život. Mi dajemo potpore koje iznose više od 1,2 milijuna kuna, ali možda je još i važnije to da su se uz ovakvu modernu tehniku oni probili na tržište, opremaju i županijske škole koje dobivaju na natječajima, a to im je omogućilo i novo zapošljavanje. Jer upravo u vrijeme krize sedam je ljudi dobilo posao – naglasio je župan Damir Bajs.