Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Bespovratne potpore

Županijsku pomoć za obrtna sredstva i manje investicije iskoristit će 54 korisnika

Uručeni su ugovori o bespovratnim potporama
1/2
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
No, svi se nadaju povoljnijoj situaciji, a s obzirom na to da je proizvodnja generator cjelokupnog gospodarstva, tu poticajnu mjeru Sisačko-moslavačka županija planira nastaviti i iduće godine.

Uručeni su ugovori o bespovratnim potporama iz projekta „Kapitalne pomoći za nove investicije u proizvodnji i potpore za obrtna sredstva“ za 2020. Riječ je o dodjeli bespovratne kapitalne pomoći i obrtnih sredstava u svrhu osnivanja novih, opstojnosti i razvoja postojećih obrta i mikro trgovačkih društava (do devet zaposlenih) koji djeluju na području Sisačko-moslavačke županije, a bave se proizvodnom djelatnošću. Sisačko-moslavačka županija je za potpore obrtima i mikro poduzećima ove godine osigurala 750 tisuća kuna, ista knuo je župan Ivo Žinić. 

Na sjednici županijske Skupštine o kapitalnim projektima, ali i koronakrizi Pozitivni trendovi: smanjen je broj nezaposlenih, otvoreni su novi obrti

– Ovo je mali dodatak da vam pomognemo kroz ovu mjeru, vama koji ste se javili na naš javni poziv za kapitalnu pomoć. Prihvatljivi troškovi za dobivanje pomoći su uređenje proizvodnih prostora, nabava strojeva, opreme ili alata i do 30% za obrtna sredstva, dakle za normalno poslovanje. Mi smo za tu mjeru predvidjeli 750 tisuća kuna za 54 korisnika koji su ispunili uvjete. Iznos smo podijelili na neki način ravnomjerno, maksimalni iznos je 15 tisuća kuna. Znam da su to mala sredstva, ali i kroz neke druge mjere će vam, vjerujem, na neki način biti dodana sredstva kojima ćete očuvati proizvodnju i poslovanje te biti uspješni. Završit će i ova kriza. Vjerujem da ćemo već sljedeće godine moći normalnije živjeti, a time i normalnije poslovati – kazao je župan. Jedan od dobitnika potpore je Ante Mikša, četvrta generacija u obitelji koja se bavi vinogradarstvom i vinarstvom.

– To je jedna od dobrih injekcija gospodarstvu, pogotovo obrtništvu, koju nam Županija daje svake godine i zahvaljujem joj na tome. Taj ćemo novac iskoristiti za nabavu opreme i modernizaciju. U našem slučaju to će biti šprica za tretiranje vinograda, herbicidna šprica za tretiranje trave te filtar za punjenje vina u butelje. Iznos potpore koju smo ostvarili je 15 tisuća kuna. Okvirno je to pola iznosa potrebnog za nabavu spomenute opreme. Nastojimo se svake godine javiti na slične mjere. I dogodine ćemo se javiti, budemo li mogli zbog trenutačno teške situacije na tržištu. Mislim da će investicije malo stagnirati baš zbog tog straha gospodarstvenika za daljnja ulaganja kad se ne zna što će nam donijeti iduće godine – kazao je Mikša.

Grad Đakovo za školstvo izdvaja gotovo pet milijuna kuna Potporu iskoristilo 940 srednjoškolaca, u tijeku i natječaj za 148 stipendija

No, svi se nadaju povoljnijoj situaciji, a s obzirom na to da je proizvodnja generator cjelokupnog gospodarstva, tu poticajnu mjeru Sisačko-moslavačka županija planira nastaviti i iduće godine.