Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Na sjednici županijske Skupštine o kapitalnim projektima, ali i koronakrizi

Pozitivni trendovi: smanjen je broj nezaposlenih, otvoreni su novi obrti

Foto: Osječko-baranjska županija
Potpore Županije višestruko su povećane i iznose 17 milijuna kuna, a usmjerene su prema poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i OPG-ovima koji se bave turizmom

Uz pridržavanje epidemioloških mjera na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održana je 33. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije.

‘ZAJEDNO U ZAJEDNICI OPĆINE ČEPIN’ Briga za kvalitetan život starijih mještana

Potpore 17 milijuna kuna

Na dnevnom redu bila je 21 točka, među kojima su Izvješće Župana o radu u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. koje su, kao i ostale točke, vijećnici usvojili, zatim informacije o projektu izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, o stanju i razvojnim mogućnostima turizma, stanju i problematici zdravstvenih ustanova, poslovanju Zračne luke Osijek d.o.o., Cestinga d.o.o. Osijek, Slobodne zone Osijek d.o.o. te o radu Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Kao što je i uobičajeno, na početku su vijećnici postavljali pitanja županu Ivanu Anušiću, a više ih se odnosilo na aktualno stanje u Županiji, osobito o epidemiološkoj situaciji i njenim posljedicama. Župan Anušić rekao je kako smo se od prvog vala koronakrize uspješno obranili, a drugi val tek pokušavamo prebroditi. Pri tomu je naglasio važnost županijskih potpora.

Započinju tri energetske obnove vrijedne ukupno 3,5 milijuna kuna Novo ruho za zgrade NK Čepin i Klas te Društveni dom u Čepinskim Martincima

– Potpore Osječko-baranjske županije višestruko su povećane te sada iznose 17 milijuna kuna, a usmjeravamo ih prema poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i OPG-ovima koji se bave turizmom. Imamo pozitivan trend i kada je riječ o zaposlenim osobama, a smanjen je i broj nezaposlenih. Otvoreni su novi obrti, velikim dijelom zahvaljujući našim potporama, ali i prekvalifikacijama te doškolovanjima dugotrajno nezaposlenih osoba koje provodimo već nekoliko godina, a za što ove godine izdvajamo 300.000 kuna. Statistika pokazuje da 60 posto osoba koje se doškoluju i prekvalificiraju nađe posao – rekao je župan Anušić.

Vrlo brzo rezultati

Osvrnuo se i na nedavnu sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja je održana u Našicama te naglasio kako je prvi put u potpunosti zadovoljan.

PROJEKT "LIST DO LISTA" Rekonstrukcija zaštićene palače Gutmann i trga

– U ovom trenutku u Razvojnom sporazumu imamo 10 velikih strateških projekata u vrijednosti 3,3 milijarde kuna. To su gradnja novog Kliničkoga bolničkog centra Osijek, Regionalnoga distribucijskog centra za voće i povrće, obnova Zračne luke Osijek, izgradnja Gospodarskog centra, revitalizacija prostora OLT-a, obnova Hrvatskog narodnog kazališta i Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, ulaganja u Sveučilište J. J. Strossmayera, u istraživanja geotermalnih izvora te obnovu željezničkog kolodvora u Osijeku. Velike zasluge za to pripadaju ministrici Nataši Tramišak koja dobro poznaje problematiku i potrebe istoka Hrvatske – naglasio je. –

Naravno, svi ti projekti generirat će i sekundarnim razvojem gospodarstva, pa očekujem da će konkretni rezultati vrlo brzo biti vidljivi – zaključio je župan Anušić.