Izbornik
Naslovnica Županije
U Veloj Luci otvoren je novoizgrađeni Pomorsko-putnički terminal

Novi terminal pozitivno će utjecati na život i gospodarstvo Vele Luke

NAKON SVEČANOSTI otvaranja na novootvoreni terminal prvi je uplovio trajekt "Petar Hektorović"
1/4
Foto: DNŽ
Projekt je vrijedan 14,8 milijuna eura, a ministar Branko Bačić najavio je nastavak ulaganja u prometno povezivanje: u luke Prigradice i Perne, obilaznicu Orebića, nastavak autoceste do Dubrovnika

U Veloj Luci otvoren je novoizgrađeni Pomorsko-putnički terminal vrijedan 14,8 milijuna eura. Svečanom otvaranju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić te brojni drugi uzvanici.

Četiri veza
U sklopu pomorsko-putničkog terminala Vela Luka sagrađen je terminal s ukupno četiri veza, od čega je jedan vez od 150 metara, dva od 70 metara s rampama te jedan vez od 40 metara.

Na 18.685 m2 zaobalne površine nalaze se stajanke za čekanje za ukrcaj 350 automobila, tri autobusna stajališta, četiri taksi stajališta te 20 parkirališnih mjesta.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka Boris Žuvela uvodno je istaknuo važnost ovog projekta te predstavio tijek njegove realizacije. Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić čestitala je Županijskoj lučkoj upravi na realizaciji projekta te kazala kako je on pokazatelj uspješne suradnje Općine, Županije i Vlade.

Foto: DNŽ

Okupljenima se obratio i župan Nikola Dobroslavić, koji je naglasio kako su projekti prometnog povezivanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prioritet.

– Što se tiče ulaganja u lučku infrastrukturu, do sada su završeni projekti Donje Čelo na Koločepu, Trpanj, Drače, Duba Pelješka te Dominče, a sada su još u realizaciji, odnosno pri kraju Cavtat, Ubli i Polačište. Ovakav velebni projekt zasigurno je kruna našeg rada, ali mi nastavljamo i dalje – rekao je župan Dobroslavić.

Ministar Butković istaknuo je kako je ovo veliki dan za Velu Luku, Korčulu i Dubrovačko-neretvansku županiju.

– Ovo je jedan od najvećih projekata koji je obilježio prošlu financijsku perspektivu jer je riječ o projektu koji je financiran iz europskih fondova – izjavio je Butković.

Ministar Bačić rekao je kako otvaranjem terminala ne prestaju ulaganja.

Zbirka Olivera Dragojevića
– Sigurno je da će ovaj važni projekt uvelike utjecati na život u Veloj Luci, i uvjeren sam da će utjecati pozitivno, kako prometnim rasterećenjem tako i gospodarskim napretkom. No, osim terminala, naša Vlada u Velu Luku ulaže i preko drugih bitnih projekata, poput Memorijalne zbirke Olivera Dragojevića, potom i obnove i adaptacije Specijalne bolnice Kalos, koja će krenuti uskoro. Osigurali smo i posebnu otočnu omotnicu iz koje se u Veloj Luci planira financirati Zavičajni muzej. Čestitam ovom prilikom i Lučkoj upravi i Županiji i svima koji su u projektu terminala sudjelovali – poručio je Bačić i najavio i daljnje prometno povezivanje na području Dubrovačko-neretvanske županije, poput projekata luka Prigradice i Perne, obilaznice Orebića te nastavka autoceste do Dubrovnika.

Nakon svečanosti otvaranja, na novootvoreni terminal prvi je uplovio trajekt "Petar Hektorović".

Na koncertu su bili i župan Darko Koren te gradonačelnik Mišel Jakšić sa suprugom Marinom. Sportska dvorana bila je dupkom puna Koprivnica Na humanitarnom koncertu za Ligu protiv raka prikupljeno 6500 eura Otvorena Križnica VPŽ Europska komisija Promotivna kampanja o skeli na Križnici MUZEJ je tijekom prošle godine posjetilo 25.000 posjetitelja, iako su početkom godine stalni postavi arheološkog, etnografskog, kulturno-povijesnog i povijesnog odjela u potpunosti uklonjeni radi radova MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Muzej Međimurja u konkurenciji za Europski muzej godine