Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavska županija u ovoj će akademskoj godini stipendirati ukupno 37 studenata

Novih 11 studenata medicine dobilo županijske stipendije

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
– Drago mi je što smo potpisali ugovore s 11 novih korisnika, jer nama uistinu treba zdravstvenog kadra, odnosno liječnika, to je deficitarno zanimanje. Vjerujem da će se mnogi od njih vratiti u našu županiju, osnovati obitelji i ostati ovdje živjeti - kaže župan Danijel Marušić

Kako bi poboljšala kadrovsku situaciju u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač te u cilju zadržavanja budućih liječnika na svom području, Brodsko-posavska županija provodi poseban program stipendiranja studenata medicine. Županijske stipendije za studente medicine iznose 1500 kuna mjesečno tijekom akademske godine (10 mjeseci).

Proteklog su tjedna u županijskoj vijećnici potpisani ugovori s novih 11 studenata koji su to pravo ostvarili putem objavljenog javnog natječaja za dodjelu stipendija studentima integriranog preddiplomskog i diplomskog studija zdravstvenog usmjerenja – smjer doktor medicine u 2021. godini.

Zadržati mlade liječnike

Brodsko-posavska županija već osigurava stipendije za 26 studenata medicine s područja županije. Uz 11 novih ugovora, županija će u ovoj akademskoj godini stipendirati ukupno 37 studenata. Cilj programa je zadržati mlade buduće liječnike na području 
županije, a ujedno riješiti i sve veći nedostatak liječničkog osoblja u bolnicama, domovima zdravlja i drugim zdravstvenim ustanovama.

Ugovore sa studentima potpisao je župan Danijel Marušić, koji se pritom osvrnuo na koristi koje stipendiranje studenata medicine donose. On je istaknuo da je Brodsko-posavska županija odlučila stipendirati sve studente medicine, a ukupno se za tu namjenu izdvaja 555 tisuća kuna godišnje.

– Drago mi je što smo potpisali ugovore s 11 novih korisnika, jer nama uistinu treba zdravstvenog kadra, odnosno liječnika, to je 
deficitarno zanimanje. Vjerujem da će se mnogi od njih vratiti u našu županiju, osnovati obitelji i ostati ovdje živjeti. Drago mi je 
da studenti imaju u sebi elana i da su izabrali takav poziv, jer oni će biti 24 sata u službi zdravlja, u službi ljudi i čovječanstva. Time 
pokazuju da su jako plemeniti ljudi. Mislim da im se društvena zajednica treba odužiti i dati im potporu na ovaj način, odnosno stipendiranjem – kazao je Marušić.

Privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Branko Sabo pohvalio je studente. Odlučivši se za stipendiranje, oni su, rekao je, neposredno iskazali želju da žele ostati živjeti i raditi u Brodsko-posavskoj županiji.

Prilika za zapošljavanje

– Desetak liječnika obiteljske medicine ove je godine uputilo zamolbe za produljenje rada nakon 65. godine. Taj podatak govori da bismo za dvije godine mogli u desetak takvih ordinacija potražiti zamjene, a tu vidimo mogućnost i priliku zapošljavanja novih mladih ljudi, uz specijalizacije koje su unutar bolnice – poručio je Sabo.

Govoreći o novim investicijama, Sabo je spomenuo CEHIM - zgradu centralnog medicinskog prijema koji će se graditi u bolnici, gdje će se na četiri kata graditi nova kirurgija koja će biti spojena na staru, a ispod nje će se nalaziti hitni medicinski prijem.