Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dubrovačko-neretvanska županija

Novo zelenilo u Orebiću, Pridvorju i Dubrovniku

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Potpisani su ugovori za financiranje projekata prilagodbe klimatskim promjenama od 626.906,25 eura, od kojih 80% sufinancira FZOUE

Župan Nikola Dobroslavić s načelnicima općina Orebić Tomislavom Ančićem i Konavle Božom Lasićem potpisao je ugovore o uređenju međusobnih prava i obveza za potrebe projekata u okviru Javnog poziva za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata.

Radi se o dva projekta za koje je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio sredstva Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kao nositelju projekta, a odnose se na radove, opremu i usluge za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

Biciklistička staza

Županija je na ovaj Javni poziv podnijela dvije prijave, koje se odnose na tri projekta – uređenje edukativne pješačko-biciklističke staze u Orebiću, uređenje zelene površine oko Područne škole u Pridvorju te uređenje zelene površine na području bivše Stare bolnice u Dubrovniku. Ukupna osigurana sredstva su 626.906,25 eura, a Fond će sufinancirati 80 posto iznosa.

– Provođenjem ovih projekata pridonosimo izgradnji zelenije i klimatski neutralnije županije pa tako i Hrvatske. Želimo da nam okoliš bude uredan i unaprijeđen sadnjom novih biljaka, novih stabala, uređenjem površina… i u tom su smislu osmišljeni i ovi projekti. U Orebiću će biti uređene pješačke i biciklističke staze, u Konavlima park pokraj područne škole u Pridvorju, a Županija će u svom dijelu na prostoru bivše Stare bolnice urediti zelene površine – kazao je Dobroslavić i napomenuo kako je trajanje projekta 30 mjeseci.

Načelnik Orebića Tomislav Ančić zahvalio je Županiji i RRA DUNEA na uspješnoj realizaciji prijave projekta.

– To je projekt koji provodimo da bismo pratili europske trendove – što zelenije, a klimatski što povoljnije, imajući na umu da smo turistički privlačna destinacija – rekao je Ančić te dodao da je ovaj projekt još jedna potvrda kolika je uloga i potreba Županije, koja nosi takve projekte za jedinice lokalne samouprave.

Park uz Staru bolnicu

Općina Konavle uređuje park u Pridvorju.

– Mi smo najveća općina u županiji, među najvećima u Hrvatskoj i nama je u interesu da disperzivno razvijamo sva mjesta, a i ovi projekti, koji se odnose na ekološko osvješćivanje, jedan su od načina. Imamo niz projekata koji se odnose na uređenje krajobraza, biciklističkih staza i sl., i ovaj je isto na tom tragu – istaknuo je načelnik Lasić te zahvalio Županiji.

Ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Marijana Miljas Đuračić predstavila je projekt uređenja javne površine kod Stare bolnice, koji provode u suradnji s DNŽ-om. Plan je posaditi autohtone biljke i voćkarice, postaviti kućice za ptice i jedan manji hotel za kukce. Površina će biti uređena kao javni park, a ujedno će služiti i za održavanje škole u prirodi koju provodi Javna ustanova.

Brojni susreti Župan na sajmu turizma ITB u Berlinu Nikola Dobroslavić EU odbor regija 'Cijela je Unija demografski ugrožena' Dubrovačko-neretvanska županija Dobroslavić: I dalje smo protiv projekta zračne luke Trebinje