Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dubrovačko-neretvanska županija

Dobroslavić: I dalje smo protiv projekta zračne luke Trebinje

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Županovo izvješće za drugo polugodište 2022. prihvaćeno je na Županijskoj skupštini. To je razdoblje obilježilo otvaranje Pelješkog mosta

Drugo polugodište 2022. godine obilježilo je nekoliko važnih događaja, u prvom redu otvaranje Pelješkog mosta i pristupnih cesta. To je projekt ove administracije i hrvatske Vlade – rekao je župan Nikola Dobroslavić obrazlažući na sjednici županijske Skupštine svoje izvješće o radu, koje je prihvaćeno.

Strateški projekti

– Provodili smo i brojne strateške projekte. Nastavljeni su radovi na obilaznici Stona, izrađuje se projektna dokumentacija za brzu cestu preko Pelješca, brzu cestu od Dubrovnika do Zračne luke i autocestu od Metkovića do Dubrovnika. Završeni su radovi na Dnevnoj bolnici Metković, u luci Trpanj, Drače, Duba pelješka i Račišće, pri kraju su radovi na izgradnji PPT Vela Luka, započeli su radovi na luki Polačište, izvode se radovi na sanaciji rive u Cavtatu, raspisan je natječaj za luku Ubli. Projekt luke Perna ima građevinsku dozvolu, kao i Prigradica. Cesta Korčula – Račišće očekuje ugovor o financiranju. Počeli su radovi na projektu CGO Lučino razdolje, u provedbi je Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu. U tijeku javna nabava za ribarsku luku Sustjepan, a u Veloj Luci se uskoro očekuje građevinska dozvola. Provode se radovi na Centru za djecu s poteškoćama u razvoju – Ruka prijatelj, a dobivena je i građevinska dozvola za Specijalnu bolnicu Kalos.

Dogovoren je novi koncept Centra za agrume s Ministarstvom poljoprivrede, nastavljene su pripreme za projekt komasacije Konavoskog polja, s Gradom Opuzenom dogovoreno je upravljanje projektom GLOG i radi se na realizaciji projekta Koševo – Vrbovci – naveo je Dobroslavić.

Dodao je i kako je dogovorena izgradnja brane na Neretvi s Hrvatskim vodama, završen je Centar za obuku snaga CZ u Kuli Norinskoj i naveo kako županijske ustanove provode 36 projekata koji se financiraju iz fondova EU, a ukupno su vrijedni 38,4 milijuna eura.

– Na koncu, i dalje se protivimo projektu zračne luke kraj Trebinja, a Županija je dala i svoj obol u obilježavanju 30 godina oslobađanja hrvatskog juga – zaključio je župan Dobroslavić.

Dodijeljene koncesije

Na sjednici su donesene i odluke o namjeri davanja tri koncesije za bavljenje akvakulturom na području Malostonskog zaljeva Malog mora, Odluka o namjeri davanja koncesije za gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra ispred turističkog naselja Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu, tri koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra koje pokrivaju plažu u Srebrenom u općini Župa dubrovačka, a usvojena je i odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za koncesiju na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje luke posebne namjene – luke nautičkog turizma – marine Cavtat u Konavlima.

Na Skupštini je usvojen i program zaštite okoliša od 2023. do 2026. godine, koji identificira 103 mjere za očuvanje okoliša Dubrovačko-neretvanske županije.

KORČULA ’Kap u moru’ Uredit će se Centar za djecu s teškoćama u Korčuli PROJEKT STREAM HGSS-u oprema vrijedna 33.000 eura Predstavljen projekt rekonstrukcije kompleksa Specijalne bolnice Kalos će postati lječilišni hotel s 4 zvjezdice