Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska 126 pregleda
Vodni resursi sliva Cetine

'Novom hidrocentralom Korita pojačat će se proizvodnja električne energije'

Zlatko Ževrnja
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Potpisan je Ugovor o izradi idejnog rješenja sa studijom izvodljivosti sliva Cetine

Ugovor o izradi idejnog rješenja sa studijom izvodivosti za "Održivo korištenje vodnih resursa sliva Cetine u svrhu poboljšanja zaštite od poplava i navodnjavanja u Sinjskom polju, te dodatne proizvodnje električne energije u slivu rijeke Cetine" potpisali su u jučer čelnici splitsko-dalmatinske županije, Hrvatskih voda, HEP-a te Hercegbosanske županije.

Ukupna vrijednost ovog ugovora je više od tri milijuna kuna. "Riječ je o ugovoru koji se odnosi na stratešku investiciju oko sedam milijardi kuna za realizaciju projekta odvodnjavanja i navodnjavanja Sinjskog polja te izgradnju hidrocentrale Korita na području općine Otok. Za realizaciju ovog projekta planiramo koristiti i sredstva iz fondova EU-a", rekao je župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

Napomenuo je kako je zbog poplava veći dio Sinjskog polja neobradiv, pa će se ovim projektom riješiti taj problem i pospješiti poljoprivredna proizvodnja, a ujedno će se novom hidrocentralom Korita pojačati i proizvodnja električne energije. "Ovaj projekat nije važan samo za splitsko-dalmatinsku županiju, nego i za cijelu Hrvatsku jer upravo je u proizvodnji hrane i električne energije Hrvatska deficitarna, odnosno znatno više uvozi hrane i električne energije nego što izvozi", kazao je.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je istaknuo kako njegova tvrtka podupire aktivnosti na izradi idejnog rješenja za ovaj projekt. "Hrvatske vode žele biti partner u što boljem korištenju naših prirodnih vrijednosti. Želimo zajednički pokazati kako je moguće dobro upravljati obranom od poplava, razvijati projekte za navodnjavanje, te omogućiti korištenje vodnih snaga za proizvodnju električne energije", poručio je Đuroković.

Koordinator projekta Mato Dabro iz HEP Proizvodnje je rekao kako je je na izradi projekta nužna suradnja između Hrvatske i BiH, jer se sliv rijeke Cetine nalazi s obje strane međudržavne granice.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije iz susjedne BiH Draško Dalić naglasio je nužnost prekogranične suradnja na realizaciji ovog projekta, koji se odnosi na sliv rijeke Cetine. "I mi u Hercegbosanskoj županiji na prostoru Livna, Grahova, Glamoča i Duvna također imamo problem s poplavama, kao što je to slučaj i sa Sinjskim poljem, pa zato sudjelujemo u ovom projektu kako bismo riješili taj problem i unaprijedili poljoprivrednu proizvodnju," kazao je Dalić.