Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
POSJET RAVNATELJICE HRVATSKOG ZAVODA ZA HITNU MEDICINU

O uvođenju telemedicinskih usluga u VPŽ-u

Foto: Kristijan Toplak
Župan Andrović je ravnateljici Grbi Bujević govorio o ulaganju u županijski zdravstveni sustav

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević posjetila je Virovitičko-podravsku županiju. S ulaganjem u zdravstveni sustav, posebno onaj vezan za hitnu medicinu na području VPŽ-a, upoznao ju je župan Igor Andrović.

Novi PCR uređaj pušten u rad Testiranje na koronu i u Virovitici – skratit će se čekanje, a rezultati istog dana

– Uz stalna ulaganja u opremu, energetsku obnovu i subvencioniranje kreditnih linija liječnika, ove godine očekujemo početak gradnje zgrade Zavoda za hitnu medicinu VPŽ-a. Tako će zavod biti smješten na jednom, a ne na tri mjesta, čime ćemo dodatno poboljšati zdravstvenu skrb za stanovnike, ali i poboljšati uvjete rada. U zadnje dvije godine nabavili smo i 12 vozila za Zavod hitne medicine VPŽ-a – naveo je župan.

Tema sastanka bilo je povezivanje zdravstvenih ustanova sustavom telemedicine koji omogućuje dijagnostiku i liječenje i kontrolu pacijenata na daljinu. Mrežu i opremu za uvođenje telemedicinskih usluga, edukaciju zdravstvenih djelatnika i tehničku podršku osigurava Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

– Projekt HealthNet pokrenula je Vlada RH, a služi za povezivanje svih javnih zdravstvenih ustanova u jedinstvenu mrežu. Spajanje na HealthNet mrežu je temeljni preduvjet za uvođenje telemedicinskih usluga. Preko tog sustava je pristup zdravstvenim servisima odvojen od internetskog prometa, a zdravstvene ustanove koriste ga besplatno. Uz mogućnosti telemedicine, nema potrebe za odlaskom u druge zdravstvene ustanove, čime se štedi i vrijeme i novac, a pritom se ubrzava zdravstveni proces – istaknula je Maja Grba Bujević.