Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Novi PCR uređaj pušten u rad

Testiranje na koronu i u Virovitici – skratit će se čekanje, a rezultati istog dana

1/3
Foto: Virovitičko-podravska županija
Aparat je kapaciteta oko 50 uzoraka dnevno, a osim analize podataka za koronavirus, moći će raditi i pretrage, poput onih na spolno prenosive bolesti

Skratit će se vrijeme čekanja, ubrzati postupak testiranja, a rezultati će biti poznati istoga dana – sve to omogućit će novi PCR uređaj za testiranja na koronavirus, koji se odnedavno nalazi u Zavodu za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije.

OBILAZAK lokalnih vlasti Makarska, Kaštela, Solin, Podstrana, Imotski i Split obnovit će po jednu kuću

Vrijedan je 860.000 kuna, s dodatnom opremom iznosit će nešto više od milijun kuna, nabavljen je sredstvima Virovitičko-podravske županije, a u rad ga je pustio župan Igor Andrović. Osim što uređaj detektira virus SARS-CoV-2, radi još niz drugih dijagnostika.

Druge pretrage

– Prvog veljače 2020. Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije prvi se put sastao i raspravljao o koronavirusu, a 1. veljače ove godine uređaj će početi obrađivati prve uzorke. Uzorke ćemo i nadalje uzimati na istom mjestu, po istom obrascu u našem kontejneru. Do sada smo ih vozili u Zagreb, a zahvaljujući ovom uređaju, obrađivat ćemo ih ovdje u županijskom Zavodu za javno zdravstvo "Sveti Rok". Aparat je kapaciteta oko 50 uzoraka dnevno. Ovdje će se moći testirati i stanovnici Virovitičko-podravske, ali i susjednih županija. PCR uređaj će raditi i druge pretrage, poput onih na spolno prenosive bolesti i intrahospitalne infekcije, što je vrlo bitno za potrebe bolnice. Ovim putem zahvaljujem Virovitičko-podravskoj županiji i županu Igoru Androviću na osiguranim sredstvima za nabavu te ravnatelju Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" Zvonimiru Šostaru, s kojim smo potpisali ugovor o funkcionalnoj integraciji djelatnosti za mikrobiologiju – rekao je dr. Miroslav Venus, ravnatelj županijskog ZJZ-a.

– Drago mi je da je u našu županiju stigao ovakav hvale vrijedan uređaj, koji će raditi na uzorcima vezanim za analize na koronavirus pa će tako žitelji naše županije moći puno ranije dobiti rezultate. To je bitno kod pacijenata koji trebaju operativne zahvat – kazao je župan Igor Andrović. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar", naglasio je odličnu suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo "Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije.

– Nas veže dugogodišnja suradnja i prijateljstvo. Zavodu "Sveti Rok" pomoći ćemo u bilo kojem segmentu i u bilo kojem trenutku. Dva najvažnija preduvjeta za suzbijanje epidemije su pravodobno testiranje i detekcija kontakata pozitivnih osoba – poručio je Šostar.

Vatrogasci na ponos cijele županije Župan posjetio JVP grada Osijeka, poklonio im bušilicu

I privatna testiranja

Od danas će, pak, u Virovitici biti moguća i privatna PCR testiranja. Cijena će biti 698 kuna.

– Time ćemo olakšati život svima onima koji zbog prirode posla putuju u inozemstvo ili im, pak, PCR test treba zbog nečeg drugog. Vodili smo računa da ne radimo s gubitkom, odnosno da cijena bude realna i slična kao u drugim županijama – objasnio je dr. Venus.

Uzorci će se i dalje primati u kontejneru u krugu Opće bolnice Virovitica, a potom će se obrađivati u Zavodu "Sveti Rok". Naravno, testiranje za sve one koji imaju indikaciju na virus SARS-CoV-2 te uputnicu svog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili epidemiologa bit će besplatna