Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
OBILAZAK lokalnih vlasti

Makarska, Kaštela, Solin, Podstrana, Imotski i Split obnovit će po jednu kuću

1/4
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Županija će za djecu iz Sisačko-moslavačke županije organzirati ljetovanje u kampu Crvenog križa

Župan Blaženko Boban ponovno je bio u Petrinji, nakon prvog posjeta kada je dogovorio kako će Splitsko-dalmatinska županija obnoviti zgradu OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Gori.

POTPISAN UGOVOR O GRADNJI Korisnici Đačkog doma dobit će svoj restoran

Ovoga puta priključili su mu se gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, Solina Dalibor Ninčević, Makarske Jure Brkan i načelnik Općine Podstrana Mladen Bartulović čiji će gradovi, odnosno općine, obnoviti po jednu kuću na potresom stradalom području. O inicijativi, kojoj su se pridružili i Split i Imotski, održali su sastanak s čelnicima Stožera za obnovu potresom pogođenih područja predvođenih ministrom Tomom Medvedom.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Županija čeka dokumente

– Dogovorili smo obnovu pojedinih obiteljskih kuća. Čekamo projektnu dokumentaciju i troškovnik za obnovu škole na čiju se sanaciju obvezala Splitsko-dalmatinska županija. Ujedno, dogovorili smo i neke nove aktivnosti. Tako ćemo ovog ljeta u dva navrata ugostiti po 50 djece s područja Sisačko-moslavačke županije na sedam dana u kampu županijskog Crvenog križa u općini Okrug. Splitsko dalmatinska županija organizirat će prijevoz, kao i smještaj za djecu s ovog područja – otkrio je župan Boban.

Na sastanku je sudjelovala i državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić, koja je istaknula da će u ovoj inicijativi obnove obiteljskih kuća prioriteti biti obitelji s više djece.

Vatrogasci na ponos cijele županije Župan posjetio JVP grada Osijeka, poklonio im bušilicu

– Župan Blaženko Boban obratio se Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade želeći pomoći u potresu pogođenom području. On je svjestan, kao i mi, da je ovo područje u demografskom smislu uništeno, već zbog posljedica rata, a sada je i potres dao svoj dodatni pečat. Sama inicijativa je hvale vrijedna, Županija će obnoviti jednu školu. Ovo su tradicionalni krajevi gdje škola i crkva zapravo diktiraju da će to mjesto ostati naseljeno. Toj inicijativi priključili su se i gradovi i općine što nam je jako drago. Splitsko-dalmatinska županija bit će jedan od bitnih činitelja u obnovi ovog kraja, a jako mi je drago što su prepoznali potencijal obitelji te mladih i djece koji je ključan za razvoj Republike Hrvatske – rekla je Josić.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Gradovi i općine iz Splitsko-dalmatinske županije od početka sudjeluju u saniranju šteta kroz brojne akcije.

– Grad Makarska već je uplatio 150.000 kuna za područja pogođena potresom. Odazvat ćemo se svakom sljedećem pozivu Vlade RH ili Sisačko moslavačke županije.

Sa županom Blaženkom Bobanom pridružili smo se ostalim gradonačelnicima i načelnicima iz naše županije tražeći model kojim bismo što prije i što učinkovitije pomogli ljudima u obnovi njihovih kuća na području Gline, Petrinje i Siska – naglasio se gradonačelnik Makarske Jure Brkan.

Potpisan ugovor s tvrtkom Arriva za prijevoz autobusom Studenti i učenici besplatno u Osijek

Organizirana obnova

Koordinaciju aktivnosti između Stožera, Splitsko-dalmatinske županije te gradova i općina vodit će saborski zastupnik Ante Bačić.

– Kao zastupnik iz X. izborne jedinice rado sam prihvatio poziv župana Blaženka Bobana, naših gradonačelnika i načelnika da zajedno obiđemo neke lokacije prema prijedlogu Stožera za obnovu ovih područja. Nakon što smo prošli prvu fazu, odnosno stizanje početnog vala humanitarne pomoći, vrijeme je da prijeđemo u fazu organizirane, konkretne obnove pojedinih infrastrukturnih objekata ili kuća pojedinih građana – poručio je Bačić.

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije obišlo je kuće koje namjeravaju obnoviti.