Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održana Međunarodna smotra folklora u Svetoj Nedelji

Običaji i tradicije svijeta u Kerestincu

Sveta Nedelja
Foto: Grad Sveta Nedelja
Sveta Nedelja dosad je primila folklorna društva iz gotovo cijele Latinske Amerike, Europe i Azije, kao i dvije grupe iz SAD-a

Plesom, pjesmom, glazbom i narodnim nošnjama folklorna društva iz Belgije, Kine, Kolumbije, Poljske i Španjolske, kao i Hrvatske predstavila su ljepotu tradicije svog zavičaja na Međunarodnoj smotri folklora koja se održala u četvrtak u dvorcu Erdödy u Kerestincu.

Treći je ovo put da se održava ova manifestacija, koja je nastala u suradnji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Svete Nedelje i KD-a Vatroslav Lisinski. – Cilj ove smotre, koja se veže uz Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu, jest upoznati Hrvatsku s običajima i tradicijama drugih naroda – rekao je organizator Robert Maračić nadodavši da su dosad primili folklorna društva iz gotovo cijele Latinske Amerike, velikog dijela Europe i Azije, kao i dvije grupe iz Sjedinjenih Američkih država. U sklopu Međunarodne smotre folklora održala se i promocija lokalnih svetonedeljskih proizvoda i suvenira.

Maračić je istaknuo da je ponosan na ovu manifestaciju, kao i da je za nju zaista potrebno mnogo truda i volje, a na uspjehu je čestitao i gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec pohvalivši još jednom uloženi trud svih članica Zajednice. Međunarodna smotra folklora održala se od 17. do 22. srpnja, a osim na gradskim pozornicama Zagreba i Svete Nedelje, nastupalo se i u Vrbovcu, Oborovu i Zaprešiću, kao i na suradnom međunarodnom festivalu u Beltincima u Sloveniji.

Program se ostvaruje u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku koji ove godine slavi 70. obljetnicu, s Etnografskim muzejima u Zagrebu i Pazinu, Galerijom Klovićevi dvori, Kulturnim centrom Travno, Hrvatskom maticom iseljenika, Muzičkom akademijom, Pučkim otvorenim učilištem u Otočcu te s veleposlanstvima gostujućih ansambala iz inozemstva.

Sveta Nedelja Radovi u Svetoj Nedelji Nova kanalizacija za 10 milijuna kuna