Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije priprema niz projekata

Obilaznica Dugog Sela gotova do 2023.

Foto: TZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Dugo Selo brzo raste i razvija se, a zbog guste naseljenosti u samom gradu stvaraju se gužve

Dugo Selo grad je nadomak Zagreba koji je posljednjih godina postao sve popularnije odredište za mlade, pogotovo zagrebačke obitelji, zbog čega se ubrzano razvija i raste. No gusta naseljenost dovodi i do problema, pa se tako u samom gradu stvaraju gužve. Zbog toga je projekt obilaznice oko Dugog Sela, koji se priprema, izuzetno važan.

Sufinancirat će se iz EU

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije u posljednjem razdoblju pokrenula je prikupljanje dokumentacije i realizaciju brojnih opsežnih infrastrukturnih projekata koji su financirani sredstvima Europskih fondova, a jedan od njih je i ovaj dugoselski projekt.

— Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije je u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture izvršila potrebnu analizu stanja. Ona je pokazala da je cjelovito rješenje pristupanje gradnji obilazne ceste, a projekt će biti financiran sredstvima EU s očekivanim rokom gradnje za kraj 2023. godine – kažu u ŽUC-u Zagrebačke županije.

Situacija na području grada Jastrebarskog vrlo je slična, naglašavaju, jer u ljetnom periodu trasom kroz naselje prolazi preko 300 tegljača dnevno. A kako postojeća dionica nema mogućnost proširenja, jedino rješenje jest gradnja obilaznice oko naselja. Projekt obuhvaća izgradnju županijske ceste, obilaznice Volavje-Petrovina u dužini od 10.000 metara, a prostirala bi se između naselja Novaki Petrovinski do Drage Svetojanske u samom Jastrebarskom.

Vrijednost projekta iznosi 70 milijuna kuna, početak radova predviđen je za 2022.godinu, a završetak 2025. godine.

Projekt i za Svetu Nedelju

U planu je, kažu, i rješavanje prometne poveznice Svete Nedelje i Zaprešića, i to gradnjom prometnice Bestovje – most na Savi
– Zaprešić, kojom će se eliminirati tranzitni promet na lokalnoj razini te povezati ova dva grada zagrebačkog prstena.

– Ono što je zajedničko svim spomenutim projektima, a ujedno je i primarni cilj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije,
jest povećanje prometne sigurnosti i kvalitete života ljudi. Izgradnjom obilaznica, ali i spajanjem Sv. Nedelje i Zaprešića osigurat ćemo povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu – kazao je ravnatelj ŽUC Zagrebačke županije Tomislav Landeka.